De Britse wiskundige Alan Turing (1912-1954) stond aan de wieg van zowel de computer als de kunstmatige intelligentie. In zijn artikel Computing Machinery and Intelligence (1950) beschrijft hij de inmiddels wereldberoemde Turing Test. Een experiment om licht te werpen op de vraag of een machine intelligentie kan vertonen.
Via computers, internet, smartphones en consumentenrobots dringt kunstmatige intelligentie steeds meer ons dagelijks leven binnen. Waar gaat deze ontwikkeling naar toe? De vraag die wetenschappers, maar ook schrijvers en filmmakers al jaren bezig houdt: worden computers slimmer dan mensen?
Over deze vraag gaat wetenschapsjournalist Bennie Mols, auteur van het boek Turings Tango – waarom de mens de computer de baas blijft - in discussie met Pieter Jonker, hoogleraar Vision Based Robotic Systems (TU Delft). Pieter Jonker streeft naar intelligente robots die zich ontwikkelen dankzij zelflerend vermogen. Als het aan Bennie Mols ligt vervangen we de intelligentiewedloop tussen mens en computer door samenwerking.
Lezing
Mensenbrein vs computerbrein uitverkocht
Dr.ir.drs. Bennie Mols & Prof.dr.ir. Pieter Jonker
Woensdag 28 november 2012, 11:45
- 13:00
(uitverkocht)
Blauwe Zaal Auditorium