Lezing

Leven op Mars uitverkocht

Marco Spaans, Chris Verhoeven, Zeholy Pronk
Dinsdag 25 februari 2014, 20:00 - 22:15 (uitverkocht)
Oude Rechtbank, Stratumseind 32

Nieuwe locatie bekend: Oude Rechtbank

De komende editie van het Science Café vindt plaats in de Oude Rechtbank, Stratumseind 32. Inloop is via het Kunstcafé; het programma vindt plaats in de Rechtzaal. 

Mars: onze rode buurplaneet die een aantal interessante gelijkenissen vertoont met de Aarde. Al jaren wordt er gespeculeerd over het bestaan van leven op Mars. In 2003 ontdekte de sonde Mars Express de aanwezigheid van waterdamp en ijs. En onlangs kwam Marsverkenner Curiosity, die sinds 2004 op zoek is naar sporen van micro-organismen, met het harde bewijs: de bodem van Mars bevat water. En daarmee is het mogelijk dat er daadwerkelijk leven op Mars is, of is geweest.

The next giant leap for humankind
Op 21 juli 1969 zette Neil Amstrong als eerste mens voet op de maan. Als het aan de initiatiefnemers van het Mars One-project ligt landt de eerste mens in 2025 op Mars om daar met een kleine groep de eerste nederzetting op te bouwen. Zoals zij zelf zeggen: “the next giant leap for humankind.” Het lijkt misschien waanzin, maar ook wetenschappers van naam zoals Nobelprijswinnaar Gerard ’t Hooft beschouwen dit project niet als onmogelijk. Nu overbevolking en onze consumptieve behoeftes ons mensen parten beginnen te spelen biedt bewoning van Mars misschien wel uitkomst.

Sprekers
Prof.dr. Marco Spaans is hoogleraar Theoretische astrofysica (RUG). Hij vertelt over de karakteristieken van Mars en het mogelijke bestaan van leven op deze planeet. Dr.ir. Chris Verhoeven (TU Delft) houdt zich bezig met het bouwen van (nano)robots die in een zwerm op Mars kunnen zoeken naar bijvoorbeeld grotten. Ruimtevaartdeskundige ir. Zeholy Pronk gaat in op de verschillende aspecten die op het gebied van mens-machinesystemen komen kijken bij deze hele onderneming.

Aanmelden kan nog steeds via Eindhoven@polare.nl

 

Tweewekelijks alle programma's gemakkelijk op een rijtje in je inbox?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven
x