Volgens sommigen is kunst pure luxe, een ‘linkse hobby’ voor hoger opgeleiden waar zeker geen gemeenschapsgeld aan gespendeerd mag worden. Anderen stellen dat kunst essentieel is voor de leefbaarheid, bijdraagt aan het geluksgevoel van mensen en dus overheidssteun verdient. Het soort kunstwerken, het doel van kunstenaars en de beleving van kunst verandert met de tijd en ook onder invloed van die tijd. Een Rembrandt is geen Van Gogh en ook geen Pollock, Appel, Dali of Picasso. Wat de een mooi vindt, vindt de ander juist lelijk. En wat de een kunst vindt, vindt de ander kleuterwerk. Hoog tijd om over smaak te twisten! Een wetenschapper, politicus en kunstkenner gaan met het publiek in gesprek over de waarde van kunst en de vraag hoe kunst gefinancierd moet worden.
Cultuurwetenschapper Kees Vuyk (UU) onderzoekt de waarde en impact van kunst voor maatschappij en individu.
Marieke van Schijndel was artistiek leider van de Eindhovense kunstuitleen De Krabbedans (2006-2013), hoofd RaboKunstcollectie (1995-2006) en is bestuurslid van het Prins Bernhard Cultuurfonds Brabant. Zij is goed bekend met de kunstcollectie van de TU/e en de kunstbeleving en kunstconsumptie in Eindhoven.
Diederik Boomsma is CDA-raadslid in Amsterdam en conservatief denker. Hij is kritisch over de modernistische en abstracte kunst die de afgelopen decennia de boventoon heeft gevoerd, evenals over de kunstsubsidies van de overheid.
Lees hier het opiniestuk dat Boomsma eerder in de Volkskrant schreef.