‘De herschepping van de wereld’, zo noemt prof. dr. Floris Cohen het. De periode tussen 1600 en 1700, waarin denkers en doeners als Galilei, Kepler, Descartes, Bacon en Huygens een radicaal nieuwe draai geven aan de werking van de natuur. In het rijtje pioniers van de moderne natuurwetenschap hoort ook Isaac Newton (1643 – 1727) thuis.
Newton is niet alleen de man die, mede geïnspireerd door een vallende appel in de boomgaard van zijn moeder, de wet van de zwaartekracht ontdekte. Aan hem danken we nog meer principes die ook nu nog dagelijks in de collegezalen van de TU/e onderwezen worden: zijn kleurentheorie, zijn drie bewegingswetten, en ook de niet door elke student op prijs gestelde differentiaal- en integraalrekening. Bovendien was hij alchemist, ketters theoloog, ruziemaker, en president van het oudste wetenschappelijke genootschap, de nog altijd vooraanstaande ‘Royal Society’. Drie eeuwen later riep diezelfde Royal Society Newton uit tot de grootste geleerde in de geschiedenis van de wetenschap.
Prof.dr. Floris Cohen is bijzonder hoogleraar in de vergelijkende geschiedenis van de natuurwetenschap aan de Universiteit Utrecht. Naast De herschepping van de wereld schreef hij ook het boek Isaac Newton en het ware weten. Hij laat zien hoe al die schijnbaar zo uiteenlopende aspecten van de persoon Newton toch één hecht samenhangend geheel vormen.