Lezing

In gesprek met professor Gerard ’t Hooft uitverkocht

prof.dr. Gerard ’t Hooft
Woensdag 14 oktober 2015, 12:40 - 13:35 (uitverkocht)
Blauwe Zaal, Auditorium

In gesprek met een van de meest vooraanstaande en toonaangevende Nederlandse wetenschappers uit de geschiedenis: emeritus hoogleraar Theoretische Natuurkunde (Universiteit Utrecht) en Nobelprijswinnaar prof.dr. Gerard ’t Hooft. Over de wereld van de wetenschap, specifiek de theoretische natuurkunde, en zijn persoonlijke kijk op de dingen des levens. Ook voor het publiek zal er gelegenheid zijn vragen te stellen.

 

’t Hooft de wetenschapper

Gerard 't Hooft studeerde wiskunde en natuurkunde in Utrecht. Op 1 maart 1972 promoveerde hij met een proefschrift over de renormalisatiemethode voor Yang-Millsvelden. Een methode waardoor de Yang-Mills-theorie bruikbaar werd bij het beschrijven van de natuur op kleine schaal. Zo voorspelde het model de massa van het top-quark en de eigenschappen van de W-bosonen en het Z-boson, die later in experimenten in CERN bleken te kloppen. Dit proefschrift maakte hem in één klap beroemd.

Al voor de promotie publiceerde 't Hooft met zijn promotor Martin Veltman baanbrekende artikelen over deeltjesfysica. Sinds 1969 is hij verbonden aan het Instituut voor Theoretische Natuurkunde van de Universiteit Utrecht, eerst als promovendus en later als hoogleraar theoretische fysica.

Tegenwoordig houdt ’t Hooft zich bezig met de zoektocht naar een theorie van kwantumgravitatie. Een theorie die de vier fundamentele natuurkrachten (elektromagnetische kracht, sterke kernkracht, zwakke kernkracht en zwaartekracht) in één model samenvat. Ofwel een theorie, beter bekend als ‘de theorie van alles’,  die de kwantummechanica verenigt met de algemene relativiteitstheorie. Een van de wegen waarlangs men dit probeert is de snaartheorie.

Op dinsdag 6 oktober wordt bekend gemaakt wie de Nobelprijs voor de Natuurkunde dit jaar zal ontvangen. Zelf ontving Gerard ’t Hooft samen met zijn toenmalige promotor Martinus Veltman de Nobelprijs voor de Natuurkunde in 1999 voor het ophelderen van de kwantumstructuur van elektro-zwakke interacties in de natuurkunde. Zij zijn tot op heden de laatste Nobelprijswinnaars van Nederlandse bodem.

 

Actuele wetenschap

Onlangs publiceerde de Finse fysicus Mikko Möttönen de vondst van een puntvormig magnetisch defect in een ijskoud atoomwolkje rubidium, een primeur in de natuurkunde. De wiskundige vergelijkingen die deze toestand beschrijven lijken erg op wat Gerard ‘t Hooft in 1974 hierover opschreef in zijn deeltjestheorie. De ontdekking van Möttönen draagt bij aan de zoektocht naar misschien wel het meest gezochte deeltje van het universum: de monopool.

 

’t Hooft de auteur

Een overzicht van gepubliceerde en ongepubliceerde werken van Gerard ’t Hooft vindt je hier. (evenals andere verrassende wetenswaardigheden en verwijzingen)

 

Entree is gratis
Tickets zijn hier verkrijgbaar

Tweewekelijks alle programma's gemakkelijk op een rijtje in je inbox?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven
x