Lezing

Hier wordt de toekomst gebouwd uitverkocht

Drs. Fred Bakker
Woensdag 26 oktober 2016, 12:40 - 13:35 (uitverkocht)
Blauwe Zaal Auditorium

We staan aan het begin van een tijdperk waarin een nieuwe wereld zich ontvouwt. Een wereld waarin jij als toekomstig ingenieur werkzaam zult zijn. Al reizend door Amerika en Europa ontdekten investeringsmanager Antoine van Agtmael en journalist Fred Bakker een nieuwe trend: oude industriesteden die zich door een unieke samenwerking tussen universiteit, overheid en bedrijfsleven ontwikkelen tot innovatie-hotspots.

Het zijn de maakindustrieën van de 21e eeuw waar samenwerken, delen en verbinden centraal staan. Het meest bekende voorbeeld dicht bij huis is uiteraard Brainport Regio Eindhoven/Helmond/Veldhoven. Na het faillissement van (vracht)autofabrikant DAF en de grote reorganisaties bij Philips eind jaren ’90 groeide de regio, met Eindhoven als hart, van een regio met een krimpende industrie en grote werkloosheid uit naar een internationale hightech hotspot in een mondiaal netwerk. Niet voor niets werd deze regio in 2011 uitgeroepen tot slimste regio ter wereld (Eindhovens Dagblad).

De bloei van spooksteden als Detroit en Akron in de Amerikaanse Rust Belt waar de industrie volledig was ingestort laat zien dat het ‘land van de onbegrensde mogelijkheden’ zijn veerkracht niet heeft verloren. Een verhaal dat Hillary Clinton echter maar zijdelings aanhaalt en dat al zeker niet past in de verkiezingsretoriek van Donald Trump. Hij spreekt liever over verdwenen banen, falende politici en een gedoemd Amerika.

Over Fred Bakker

Drs. Fred Bakker studeerde politicologie en economie aan de UvA. Hij was financieel analist, journalist, en hoofdredacteur en directeur van Het Financiele Dagblad.

Lees hier meer over het boek Hier wordt de toekomst gebouwd dat Antoine van Agtmael en Fred Bakker publiceerden naar aanleiding van hun reis langs innovatie-hotspots in Amerika en Europa.

Reserveren

 

Tweewekelijks alle programma's gemakkelijk op een rijtje in je inbox?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven
x