Lezing

Het snapgevoel, hoe de illusie van begrip ons denken gijzelt uitverkocht

dr. Herman de Regt
Woensdag 24 februari 2016, 12:40 - 13:35 (uitverkocht)
Blauwe Zaal Auditorium

Wanneer snap je iets écht? Gevoelsmatig zul je vaak iets menen te snappen, maar je gevoel zit er vaker naast dan je denkt. Filosoof Herman de Regt laat zien hoe mensen – alleen doordat ze het gevoel hebben iets te snappen - soms ideeën voor waar aannemen die eigenlijk helemaal niet blijken te kloppen.

Ieder mens is van nature op zoek naar kennis. Sterker nog, kennis werkt volgens De Regt als heroïne voor je hersenen: ongelofelijk verslavend. Of het nou om positieve of negatieve, nuttige of nutteloze kennis gaat, onze hersenen smullen ervan. Iets niet snappen is frustrerend, maar iets wel snappen geeft een goed gevoel.

Het risico is dat dit prettige snapgevoel mensen immuun maakt voor kritiek of andere informatie terwijl ze in werkelijkheid fout zitten. De Regt legt uit wanneer het snapgevoel ons leidt naar ware opvattingen en wanneer het slechts de illusie van begrip creëert. Aan de hand van filosofische, psychologische en evolutionaire bevindingen laat hij zien hoe je je tegen het snapgevoel kunt wapenen.

Dr. Herman de Regt is wetenschapsfilosoof aan Tilburg University. Met Hans Dooremalen schreef hij eerder het populaire Wat een onzin!, over wetenschap en het paranormale. Onlangs verscheen van hen een nieuw boek, Het Snapgevoel 


Gratis entree!
Er kan hier gereserveerd worden.

Tweewekelijks alle programma's gemakkelijk op een rijtje in je inbox?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven
x