Van placebo tot nocebo: gezondheidspycholoog Prof. Andrea Evers laat zien hoe denken en gedrag van invloed zijn op onze gezondheid.
Het is niet meer mogelijk voor dit programma te reserveren. Mogelijk is er aan de deur nog een beperkt aantal plekken beschikbaar, maar vol = vol.
Andrea Evers doet onderzoek naar de wisselwerking tussen lichaam en geest. Gedachten, gevoelens en gedrag hebben continu invloed op ons lichaam. Omgekeerd heeft ons lichaam grote invloed op hoe we ons voelen. Evers laat zien dat een placebo-behandeling – een behandeling zonder werkend medicijn – wel degelijk lichamelijke veranderingen teweeg kan brengen, enkel door de verwachtingen die de patiënt ervan heeft. Omgekeerd kunnen mensen die veel informatie krijgen over de mogelijke bijwerkingen van een medicijn – bijvoorbeeld bij chemotherapie – ook daadwerkelijk meer lichamelijke klachten ervaren (het nocebo-effect).
Deze effecten kunnen worden ingezet om medische behandelingen effectiever te maken, zo stelt Evers. Haar droom is om mensen met een chronische ziekte als reuma of multiple sclerose minder medicijnen te laten slikken door hun lichamelijke reactie op die medicijnen te conditioneren. Het lichaam kan door de verwachting dat het een bepaalde werkzame stof krijgt toegediend die stof dan zelf gaan aanmaken.
Prof. dr. Andrea Evers is hoogleraar gezondheidspsychologie aan de Universiteit Leiden en hoofd van de afdeling Gezondheids-, Medische en Neuropsychologie. Ze is een internationaal expert op het gebied van placebo-effecten en ontving in juni van dit jaar de Stevinpremie (tweeënhalf miljoen euro), een van de hoogste wetenschappelijke onderscheidingen in Nederland.