Lezing

Gemanipuleerde werkelijkheid uitverkocht

Prof.dr. Arnoud Boot
Woensdag 28 november 2018, 12:40 - 13:20 (uitverkocht)
Blauwe Zaal, Auditorium
Prijs: Gratis (Student) Gratis (Anderen)

Cijfers liegen niet, maar ze spreken ook zelden de waarheid. Door slim gebruik van onderzoeksresultaten weten politici en bestuurders regelmatig een ‘meer gewenste’ werkelijkheid te creëren. Prof.dr. Arnoud Boot bespreekt voorbeelden uit de financiële wereld en de politiek.
 

Bij dit programma is er van 13.20 tot 13.40 uur extra tijd voor vragen aan en discussie met de spreker.

Het komt geregeld voor dat de resultaten van kostbaar onderzoek niet (helemaal) overeen komen met de (politieke) wensen van de opdrachtgever of de gebruiker. Met wat plooien en masseren, goed zoeken en slim formuleren is daar achteraf dan vaak wel een mouw aan te passen.

Door deze manipulatie ontstaat er een zogenaamde ‘papieren werkelijkheid’: een door politici, bestuurders en CEO's gecreëerde, en door ‘harde cijfers’ onderbouwde, gewenste realiteit. Wat onderzoekscijfers en statistieken ons vertellen hangt dus sterk af van de context en hoe de betrokkenen er mee om gaan. Het kwalijke gevolg: sterke beïnvloeding van de algemene beeldvorming, besluitvormingsprocessen en het publieke debat.

Prof.dr. Arnoud Boot is hoogleraar Ondernemingsfinanciering en Financiële Markten (UvA). Hij is een autoriteit op het gebied van de financiële sector in relatie tot de maatschappij (o.a. ook raadslid van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid) en mengt zich regelmatig in het publieke debat. Hij bespreekt hoe de financiële wereld en de politiek regelmatig op basis van onderzoekscijfers en statistieken dubieuze en zelfs onjuiste besluiten nemen. Ook gaat hij in op de impact van de hierdoor gecreëerde werkelijkheid op onze samenleving.

Dit programma wordt samen met Cijfers.net georganiseerd. Zij vieren deze maand het 20-jarig bestaan van hun "Weetje van de dag" (WvdD), een dagelijkse, ludieke mailinglist over de zin en onzin van statistisch onderzoek.

Tweewekelijks alle programma's gemakkelijk op een rijtje in je inbox?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven
x