Lezing

Dr. Netflix: Black Mirror (uitverkocht) uitverkocht

Dr. Edwin van Meerkerk and Frank van Caspel MA
Woensdag 7 februari 2018, 20:00 - 21:30 (uitverkocht)
Blauwe Zaal Auditorium
Prijs: Gratis (Student) Gratis (Anderen)

In onze Dr. Netflix-serie bespreken we elke keer een populaire Netflix-serie vanuit een wetenschappelijk perspectief. Deze keer gaat het over de donkere zijde van technologie in Black Mirror.

Oprukkende technologie, een zwartgallig toekomstbeeld en een vrachtlading morele dilemma’s: dit zijn de ingrediënten van de populaire tv-serie Black Mirror. Waarom schetsen films en series zo vaak dystopische toekomstbeelden? En hoe beïnvloeden deze fictieve zwarte scenario’s ons denken over ethische kwesties, de maatschappij waarin we leven en de toekomst? Kom luisteren naar de bespiegelingen van cultuurwetenschapper Edwin van Meerkerk en discussieer mee!

Een grimmig toekomstbeeld

Mensen die onafgebroken computerspelletjes spelen terwijl ze op een hometrainer zitten. Implantaten in je hoofd waardoor al je herinneringen worden opgeslagen. En een puntensysteem dat alle interacties die je met mensen hebt, automatisch beoordeelt. Het zijn enkele scenario’s waarmee de serie Black Mirror ons een (zwarte) spiegel voorhoudt en ons aan het denken zet over de wereld waarin wij leven. Wat verklaart de populariteit van deze serie?

Edwin van Meerkerk analyseert hoe dystopische toekomstbeelden ons aan het denken zetten en onze kijk op ethische kwesties beïnvloeden. Filosoof en fervent Black Mirror-kijker Frank van Caspel begeleidt het aansluitende gesprek tussen de spreker met het publiek.

Edwin van Meerkerk is universitair hoofddocent cultuurbeleid en kunsteducatie aan de opleiding Algemene Cultuurwetenschappen van de Radboud Universiteit. Hij doet onderzoek naar en geeft onderwijs over kunsteducatie, cultuurbeleid en utopische en dystopische fictie.

Aankondigingstekst geschreven door Radboud Reflects.

Tweewekelijks alle programma's gemakkelijk op een rijtje in je inbox?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven
x