Twee jaar nadat Mark Rutte de participatiesamenleving introduceerde bevindt de zorg zich in een stormachtige periode van veranderingen. Vanwege bezuinigingen en transities moeten mensen zich steeds meer staande zien te houden - zelf of samen met anderen - met zo min mogelijk professionele ondersteuning. Ook jongeren die hulp behoeven vanwege bijvoorbeeld hun zwakke inkomenspositie, fysieke of mentale beperkingen zijn de dupe. Hun sociale netwerk wordt steeds belangrijker. Zijn we nog bereid elkaar te helpen?
De omstandigheden waaronder mensen informele zorg geven zijn veranderd en de relatie van bewoners tot hun buurt werd afstandelijker. Voor kwetsbare mensen die voor hulp aangewezen zijn op de buurt pakken bovengenoemde ontwikkelingen wellicht nadelig uit. Lilian Linders onderzoekt hoe mensen in de praktijk met elkaar en met professionals werken aan het tot stand komen van zorg en welzijn.
Dr. Lilian Linders is lector van het lectoraat Beroepsinnovatie Social Work bij Fontys Hogeschool Sociale Studies. Hier doet zij onderzoek naar onder meer informele zorg, sociale netwerken, eenzaamheid en sociaal isolement, vermaatschappelijking van de zorg, sociale steun en mantelzorg. Bij Fontys startte Linders daarnaast in samenwerking met ander partijen het bijzondere domein Beroepsinnovatie Jeugdzorg- en Welzijn.
Reserveer hier je plaats
Entree is gratis!