Lezing

De zwaartekracht van muziek uitverkocht

Frank de Munnik
Woensdag 10 oktober 2012, 11:45 - 13:00 (uitverkocht)
Filmhuis De Zwarte Doos

Tot ver in de Middeleeuwen werd muziek beschouwd als een wetenschap: net iets minder belangrijk dan mathematica en theologie. Muziek had als hoogste doel de Goddelijke Harmonie der Sferen te laten weerklinken. Het Bijbelse ‘alles is geordend naar maat en getal’, bleef ook tijdens de Barok het doel. Muziek als klinkende constructie, een evenbeeld van de Goddelijke constructie.
Pas daarna begonnen gevoel en emoties mee te spelen. Tegenwoordig lijkt muziek meer over gevoel te gaan dan over ratio. En het hoofd? Ook in de twintigste eeuw bleven componisten speuren naar ‘de ultieme constructie’, neem bijvoorbeeld de bijna esoterische wiskundige muziek uit de jaren ’50. Wiskunde in de muziek. Dat wat alles bij elkaar houdt, of ‘de zwaartekracht van muziek’. Hoe klinkt het en hoe is erover nagedacht? Met veel luistervoorbeelden en verhalen neemt Frank de Munnik je mee naar deze wonderlijke wereld. Muziekkennis niet vereist, wel twee enthousiaste oren.

Speciale Actie:


Neurobioloog Dick Swaab met betoog in Muziekgebouw Eindhoven
Dick Swaab: hoogleraar, neurobioloog én Zomergast 2011 schreef de best seller ‘Wij zijn ons brein’ waarmee hij wekenlang in de nonfictie-boekenlijst op nummer 1 stond.
Op woensdag 10 oktober geeft de hersenonderzoeker een betoog in Muziekgebouw Eindhoven. Aaneensluitend speelt Asko│Schönberg samen met alt Carina Vinke en gitarist Zoran Dukic Le marteau sans maître  van Piere Boulez en Bachs Chaconne. Het concert vindt plaats in Muziekgebouw Eindhoven, om 20.15 uur.

Bezoekers van de SG lezing "De zwaartekracht van muziek" ontvangen voor het concert met Dick Swaab een last-minute-korting van € 5 op alle rangen! Kaarten zijn er al vanaf € 12,- (incl. € 2,50 voor drankje na afloop). Kaarten zijn te bestellen via www.MuziekgebouwEindhoven.nl.
Vul bij het bestellen de volgende actiecode in: Studium (de actie is alleen geldig bij bestelling op 10 oktober).

Tweewekelijks alle programma's gemakkelijk op een rijtje in je inbox?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven
x