Lezing

De Tesla-revolutie uitverkocht

Willem Middelkoop
Woensdag 22 maart 2017, 12:40 - 13:35 (uitverkocht)
Blauwe Zaal Auditorium

Het is niet meer mogelijk voor dit programma te reserveren. Mogelijk is er aan de deur nog een beperkt aantal plekken beschikbaar, maar vol = vol.

 

De nieuwe energierevolutie is begonnen! Willem Middelkoop leidt je door het snel veranderende energielandschap met enerzijds zijn conflicten en geopolitieke spanningen door de overproductie van olie en anderzijds de succesvolle ontwikkeling van alternatieven zoals zonne- en windenergie.

In het eerste decennium van de 21e eeuw was er veel aandacht voor het begrip Peakoil; wereldwijd zou de productie uit traditionele olievelden snel afnemen. Doordat de vraag naar olie echter niet zou verminderen zagen velen dit als een alarmerende ontwikkeling met grote politieke, economische en sociale gevolgen voor zowel consumerende als producerende landen.

Inmiddels zijn we in 2017 aanbeland en heeft de oliemarkt een nieuwe wending gekregen. De vraag naar olie is onverminderd sterk, maar door de shale oil-revolutie vindt er overproductie plaats waardoor de olieprijs in 2015 zeer sterk daalde. Met opnieuw grote gevolgen, vooral voor de producerende landen.

Maar de echte energierevolutie speelt zich af in de markt voor alternatieven. Om de uitstoot van CO2 te beperken willen we af van het gebruik van de fossiele brandstoffen aardgas, aardolie en steenkool en streven we naar schone, duurzame energie. En niet zonder resultaat. De enorme toename van zonne- en windenergie zorgt voor een energierevolutie, aldus Willem Middelkoop. Het verkoopsucces van Tesla Motors, die binnen een week 300.000 auto’s verkocht, laat volgens hem zien hoe snel de wereld verandert.

 

Het boek De Tesla-revolutie is het vervolg op De permanente oliecrisis, dat Willem Middelkoop in 2008, samen met Rembrandt Koppelaar, publiceerde. Zij gidsen je door het veranderende energielandschap, met al zijn olieconflicten en geopolitieke spanningen. Hij vertelt onder andere waarom er in 2030 vrijwel alleen nog maar elektrische auto’s zullen worden verkocht.

Willem Middelkoop is publicist en ondernemer. Hij publiceert onder andere over het financiële systeem,  over energie en de kredietcrisis. Tevens is hij investeerder in start-ups en oprichter van het Commodity Discovery Fund.

 

Gratis toegang
Om zeker te zijn van een plek, raden wij aan om te reserveren.
Om te reserveren klik hier.

Tweewekelijks alle programma's gemakkelijk op een rijtje in je inbox?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven
x