Lezing

Science café: De quantumcomputer

dr. Servaas Kokkelmans, ir Christine van Vredendaal
Dinsdag 27 februari 2018, 20:00 - 22:15
Boekhandel van Piere, Nw. Emma singel 44
Aanmelden gewenst: info@vanpiere.nl
Prijs: Gratis (Student) € 2,50 incl. btw (Anderen)

Vergroot je begrip over deze revolutionaire computer van de toekomst: quantumtechnologie met ongekende rekenkracht, die ons leven ingrijpend gaat veranderen.

De quantumcomputer is de grote belofte van de computerwetenschap. Een revolutionaire machine met ongekende rekenkracht, die een heel nieuw type analyses mogelijk maakt: van oplossingen voor het energievraagstuk tot het moeiteloos kraken van versleutelde informatie. Miljarden worden geïnvesteerd in de ontwikkeling ervan en landen als China en de VS, maar ook bedrijven als Microsoft, Google en IBM racen om de eerste te zijn. Wat maakt de quantumcomputer zo bijzonder?

Quantumcomputers maken gebruik van principes uit de quantummechanica: alles wat zich op de schaal van atomen of nog kleiner afspeelt. TU/e onderzoeker Servaas Kokkelmans maakt deze abstracte wereld begrijpelijk en legt aan de hand van begrippen als superpositie en quantumverstrengeling uit wat de quantumcomputer in potentie zo krachtig maakt. Ook gaat hij in op de beperkingen ervan. Daarnaast vertelt hij over zijn onderzoek naar quantumsimulators.

Als de quantumcomputer er komt is dat een geweldige doorbraak in de natuurkunde. Maar het zou ernstige gevolgen hebben voor onze digitale infrastructuur. Deze computers zijn in staat tot specifieke soorten berekeningen die de huidige encryptie van bijvoorbeeld e-mails, bankgegevens en telefoonberichten binnen korte tijd teniet kan doen. TU/e onderzoeker Christine van Vredendaal legt uit hoe cryptologie onze gegevens beschermt en waarom de quantumcomputer hier een bedreiging voor vormt. Ook laat ze zien welk onderzoek nu al wordt gedaan om onze gegevens te beschermen tegen toekomstige quantumcomputers.

Dr. Servaas Kokkelmans is natuurkundige en universitair hoofddocent bij de faculteit Technische Natuurkunde van de TU/e. Een jaar geleden ontving hij een prestigieuze Vici-subsidie van onderzoeksfinancier NWO, voor zijn project Van neutronenster naar quantumcomputer’. In dit project maakt hij gebruik van ultrakoude Rydberg-atomen als rekeninstrument voor quantumvraagstukken die met een normale computer niet te simuleren zijn.

Ir. Christine van Vredendaal is wiskundige en promovenda bij de faculteit Wiskunde en Informatica van de TU/e. Ze richt zich in haar onderzoek met name op veiligheidsanalyses van post-quantum-cryptografie: digitale bescherming in het quantumtijdperk. Specifiek onderzoekt ze of de onderliggende wiskundige structuren cryptografie zwakker kunnen maken.

Aanmelden gewenst: info@vanpiere.nl. Tickets kunnen ook vooraf worden gekocht bij Boekhandel Van Piere.

Tweewekelijks alle programma's gemakkelijk op een rijtje in je inbox?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven
x