Lezing

De Proloog, Wielerverhalen en Tour-wetenschap uitverkocht

Bert Wagendorp, prof. Bert Blocken
Woensdag 10 juni 2015, 12:40 - 13:35 (uitverkocht)
Blauwe Zaal Auditorium

Op 4 juli aanstaande gaat de Tour de France van start met een individuele tijdrit door de straten van Utrecht. Wat staat de renners de daaropvolgende drie weken te wachten? Met onder meer een beslissende slotklim naar de Alpe d’Huez belooft het dit jaar een lastige race te worden.

We blikken vooruit op de Tour in een veelzijdige talkshow met journalist, Volkskrant-columnist en schrijver Bert Wagendorp (o.a. Ventoux) en TU/e-hoogleraar Bert Blocken. Beiden wielerfan, op verschillende manieren met de Ronde van Frankrijk verbonden. We duiken onder meer in de wielrenneraerodynamica en onderzoeken wat de wielersport zo literair aantrekkelijk maakt.

Bert Wagendorp is columnist bij de Volkskrant. Tussen 1989 en 1994 versloeg hij alle grote wielerwedstrijden voor de Volkskrant, waaronder zes keer de Tour de France. Daarna verruilde hij de sportjournalistiek voor de algemene journalistiek, maar bleef altijd gefascineerd door de wielersport. Wagendorp is medeoprichter en redacteur van het wielertijdschrift De Muur. Hij schreef onder meer de novelle De Proloog en de verhalenbundel De dubbele schaar, en oogstte veel lof met de in 2013 verschenen roman Ventoux. Dit boek werd door De Wereld Draait Door uitgeroepen tot Boek van de Maand; de verfilming verschijnt in mei in de bioscoop.

Bert Blocken is hoogleraar Bouwfysica en Stedenbouwfysica aan de TU/e. Hij doet onder meer onderzoek naar wind engineering, ofwel de effecten van wind op mens en omgeving. In 2012 haalde hij het nieuws met nieuwe inzichten in de aerodynamica bij wielrennen; hij toonde onder meer aan wat de beste positie is van een renner in een ‘treintje’ fietsers.


Gratis entree
Reserveer nu

Tweewekelijks alle programma's gemakkelijk op een rijtje in je inbox?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven
x