Lezing

De nieuwe wereldorde (volgeboekt) uitverkocht

Prof. dr. Rob de Wijk
Woensdag 15 januari 2020, 20:00 - 21:30 (uitverkocht)
Blauwe Zaal, Auditorium
Prijs: Gratis (Student) Gratis (Anderen)

Historicus en hoogleraar Internationale betrekkingen Rob de Wijk betoogt waarom China – koploper van de nieuwe industriële revolutie – geholpen door nationalisme in Europa, de financiële crisis van 2008, Trump en de Brexit zal uitgroeien tot de wereldleider van de 21e eeuw.

Het is niet meer mogelijk voor dit programma te reserveren. Mogelijk is er aan de deur nog een beperkt aantal plekken beschikbaar, maar vol = vol.

NGIZ- en AG-leden kunnen via het AG een plek reserveren.

De Chinese wereldorde komt eraan. Het land met 1,4 miljard inwoners groeit hard en is bezig belangrijke posities op het wereldtoneel in te nemen. Als het aan president Xi ligt dan is China in 2049 de leider van de wereld – en de VS dus niet meer. En dat zal ze lukken ook, zo betoogt Rob de Wijk in zijn boek De nieuwe wereldorde (uitgeverij Balans, februari 2019).

Op het gebied van Internet of Things, nanotechnologie en Artificial Intelligence is China bezig het Westen rap in te halen. Tevens geholpen door de financiële crisis van 2008, president Trumps protectionisme, de Brexit en opkomend nationalisme in Europa wordt de eenentwintigste eeuw de eeuw van China.

Rob de Wijk neemt je mee op een spannende en soms onbehaaglijke reis. Gedurende een uitgebreide lezing met ruime gelegenheid voor vragen laat hij ons kennismaken met nieuwe perspectieven.

Prof.dr. Rob de Wijk is historicus en hoogleraar Internationale betrekkingen aan de Universiteit Leiden. Daarnaast is hij voorzitter van de National Security Think Tank. Hij is een veelgevraagd commentator op het gebied van veiligheidsvraagstukken en Europese integratie. Ook is hij columnist voor dagblad Trouw en auteur van verschillende boeken.

Dit programma is in samenwerking met het Nederlands Genootschap voor Internationale Zaken (NGIZ) en Academisch Genootschap Eindhoven (AG) georganiseerd.

Deze lezing zal plaatsvinden in de Blauwe Zaal in het Auditorium op de TU/e campus. Om de locatie te vinden kijk op deze pagina voor route en plattegrond.
 

Tweewekelijks alle programma's gemakkelijk op een rijtje in je inbox?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven
x