Lezing

De nieuwe politiek van Europa uitverkocht

Prof. dr. Luuk van Middelaar
Woensdag 29 november 2017, 12:40 - 13:35 (uitverkocht)
Blauwe Zaal Auditorium

De Brusselse regelfabriek heeft zijn beste tijd gehad; het is tijd voor een Europese Unie die echte politiek bedrijft, aldus politiek filosoof Luuk van Middelaar.

Luuk van Middelaar bevindt zich tussen 2010 en 2015 – als speechwriter en politiek adviseur van Herman Van Rompuy – in het zenuwcentrum van de Europese Politiek. Het zijn roerige tijden: gebeurtenissen als de eurocrisis, Oekraïnecrisis, de vluchtelingenstroom en de Brexit volgen elkaar in rap tempo op. De oude regelmachinerie van de EU past niet op deze hedendaagse grote vraagstukken; de oppositie tegen Europa neemt toe en daagt Brussel uit. Europa is in een politiek revolutionaire fase beland, zo stelt Van Middelaar. Dit vergt een nieuwe vorm van politiek waarvoor geen regels klaarliggen.

Van Middelaar biedt inzicht in de enerverende machtsstrijd die is ontstaan en laat zien hoe politici in Brussel, Berlijn, Parijs, Londen en Den Haag de Unie met horten en stoten instellen op een nieuwe toekomst.

Prof. dr. Luuk van Middelaar is historicus en politiek filosoof. Van 2010 tot 2015 was hij speechwriter en politiek adviseur van de eerste voorzitter van de Europese Raad, Herman Van Rompuy. Sinds 2015 is Van Middelaar hoogleraar Grondslagen en praktijk van de Europese Unie en haar instellingen aan de Universiteit Leiden. Daarnaast is hij hoogleraar Europese studies aan de Université catholique de Louvain. Ook is hij politiek commentator van NRC Handelsblad en het Vlaamse De Tijd. Zijn boek De nieuwe politiek van Europa  verscheen in september 2017 bij de Historische Uitgeverij.

 

Gratis toegang
Om zeker te zijn van een plek, raden wij aan om te reserveren.
Om te reserveren klik
hier.

Tweewekelijks alle programma's gemakkelijk op een rijtje in je inbox?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven
x