Lezing

De macht in het Midden-Oosten

Carolien Roelants
Woensdag 21 maart 2018, 12:40 - 13:35
Blauwe Zaal Auditorium
Prijs: Gratis (Student) Gratis (Anderen)

Weer olie op het vuur. Carolien Roelants, een van dé Midden-Oosten-experts van ons land, duidt de machtsstrijd die zich afspeelt tussen grootmachten Iran en Saoedi-Arabië in deze roerige regio

Het Midden-Oosten is al eeuwenlang toneel van machtsstrijd. De rivaliteit tussen de verschillende landen en volkeren is groot en kent een lange, ingewikkelde historie waarin olie, religie en pure macht een belangrijke rol spelen.

Waar de oorlog in Syrië in intensiteit is afgenomen, laait de strijd om het felbevochten Jeruzalem weer op en is een vredesakkoord tussen de Israëliërs en de Palestijnen ver uit het zicht geraakt. Maar de grootste bedreiging voor vrede in de regio is op dit moment de oplopende spanning tussen Saoedi-Arabië, waar de jonge kroonprins Mohammad bin Salman in rap tempo macht verzamelt en ook in het buitenland hard ingrijpt, en Iran. Twee landen die beide claimen het machtscentrum van het Midden-Oosten te zijn.

Carolien Roelants is journalist en publicist. Ze was dertig jaar Midden-Oostenredacteur voor NRC Handelsblad en schrijft nu een wekelijkse  column over haar vakgebied in de NRC en NRC.NEXT. Ze schreef ook verschillende boeken over het Midden-Oosten waaronder Iran achter de schermen en, samen met UvA docent Paul Aarts, Saoedi-Arabië, de revolutie die nog moet komen. Daarnaast is ze adjunct hoofdredacteur van de website Fanack.com, Chronicle of the Middle East & North Africa, een Engels- en Arabischtalige website over het Midden-Oosten.

Tweewekelijks alle programma's gemakkelijk op een rijtje in je inbox?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven
x