Lezing

De kunst van het ongelukkig zijn (volgeboekt)

Prof. dr. Dirk De Wachter
Woensdag 5 februari 2020, 20:00 - 21:30
Blauwe Zaal, Auditorium
Prijs: Gratis (Student) Gratis (Anderen)

Volgens psychiater Dirk De Wachter is het streven naar geluk als levensdoel een vergissing. Streven naar zin en betekenis en de zorg voor andermans geluk, daarentegen, is waar het leven om draait.

Het is niet meer mogelijk voor dit programma te reserveren. Mogelijk is er aan de deur nog een beperkt aantal plekken beschikbaar, maar dat kunnen we niet garanderen. De deuren zullen openen om 19.45. Vanaf dat moment is het ook pas mogelijk om een wachtrijnummer te bemachtigen. Indien er geen plek meer vrij is in de zaal, dan is het mogelijk om de lezing op een scherm te volgen in een nabijgelegen collegezaal.

We kunnen niet meer met verdriet omgaan. De samenleving is gefragmenteerd geraakt, er heerst een overtrokken maakbaarheidsgedachte en een doorgeslagen ‘hoera-stemming’. Persoonlijk leed verbloemen we liever dan dat we het met elkaar delen en voor andermans leed hebben we geen tijd. Maar verdriet is geen ziekte. Het is volstrekt normaal, een onvermijdelijk onderdeel van het leven, en juist in het verdriet zit de verbinding met anderen. Volgens De Wachter wordt het tijd dat het praten over ongeluk, problemen en wat lastig is, weer onderdeel wordt van onze dagelijkse gesprekken in plaats van dat we het alleen met de zorgprofessional delen. Hij pleit er voor dat we elkaar meer tot steun zijn op moeilijke momenten. De zin van het bestaan zit ‘m niet in het streven naar perfectie en autonomie, maar juist in de zorg voor andermans geluk.

Prof. dr. Dirk De Wachter is psychiater-psychotherapeut en diensthoofd Systeem- en gezinstherapie aan het Universitair Psychiatrisch Centrum van de KU Leuven. Daarnaast is hij universitair docent en auteur van verscheidene boeken waaronder de bestseller Borderline Times. In oktober 2019 verscheen zijn boek De kunst van het ongelukkig zijn.

Tweewekelijks alle programma's gemakkelijk op een rijtje in je inbox?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven
x