Lezing

De Grote Roboshow uitverkocht

R. v.d. Molengraft, R. v. Est, M. Heerink
Woensdag 12 juni 2013, 11:45 - 13:00 (uitverkocht)
Blauwe Zaal, Auditorium

De ontwikkelingen in de wereld van de robotica gaan razendsnel. Robots kunnen steeds meer en volgens experts gaan ze geleidelijk maar zeker ons leven veranderen. Robots zijn al lang geen science fiction meer, maar worden op steeds meer andere terreinen dan de industrie ingezet. Robots gaan deel uitmaken van ons dagelijks leven, ons huishouden en ons werk. De opkomst van robots heeft ook een diepe impact op de manier waarop we naar ons zelf kijken.

Van 26 tot en met 30 juni wordt Eindhoven overspoeld met robots. Dan vindt namelijk RoboCup 2013 – het wereldkampioenschap robotica – in Eindhoven plaats. Deelnemende teams van wetenschappers uit tal van landen gaan met hun voetbalrobots, reddingsrobots, zorgrobots en andere machines de strijd aan om te laten zien wie de meest functionele robot in huis heeft. Het achterliggende doel van het toernooi is om wetenschappers kennis met elkaar te laten delen en van elkaar te laten  leren. Op die manier gaat de robottechnologie enorm hard vooruit.

In aanloop naar RoboCup 2013 organiseert Studium Generale de talkshow De Grote Roboshow. Wetenschappers van de TU/e en andere robotica-experts vertellen over de ontwikkelingen in robotland.

Gasten:                                                                                                   Het team van de TU/e-onderzoeksgroep Tech United is de huidige wereldkampioen Robo Soccer. Dat willen ze natuurlijk blijven. Universitair Hoofddocent en oprichter van het Tech United Robocup team René van de Molengraft vertelt over de ontwikkeling van de voetbalrobot door de jaren heen en waarom de autonome humanoid robotvoetballers in 2050 van de menselijke FIFA Wereld Kampioen voetbal zullen winnen.

Natuurkundige en politicoloog dr. ir. Rinie van Est (TU/e en Rathenau Instituut) is onderzoekscoördinator en trendcatcher bij de afdeling Technology Assessment (TA) van het Rathenau Instituut. Hij is coauteur van het boek Overal Robots en onderzoekt hoe robotten ons dagelijks leven zouden kunnen veranderen.

Marcel Heerink is hoofd van het lectoraat Robotica aan de Hogeschool Windesheim Flevoland en universitair hoofddocent aan de LaSalle University Barcelona/Almere. Onlangs verscheen van zijn hand het boek Zolang je robot maar van je houdt: Hoe en waarom onze wereld verandert door de onstuitbare opkomst van de robots. Daarin laat hij zien wat er in het verleden allemaal is gezegd en geschreven over de mogelijkheden, beperkingen en bedreigingen van robots. Maar hij gaat ook in op de technische mogelijkheden en toepassingen van robots in de toekomst. Hij vertelt over filosofische, ethische, juridische en psychologische aspecten die samenhangen met de ingrijpende verandering van onze samenleving door de opkomst van robots.

* In tegenstelling tot eerdere aankondiging zal Lieven Scheire het programma niet presenteren.

Tweewekelijks alle programma's gemakkelijk op een rijtje in je inbox?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven
x