Lezing

De grote Amerikashow uitverkocht

Tom-Jan Meeus
Woensdag 17 oktober 2012, 11:45 - 13:00 (uitverkocht)
Filmhuis De Zwarte Doos

De Amerikaanse presidentsverkiezingen komen er weer aan. Op 6 november kiest het Amerikaanse volk voor óf nog eens vier jaar Barack Obama óf een nieuwe republikeinse wind. Het land van het heilige vrijheidsideaal en nationale trots wordt al decennia lang gekenmerkt door een strijd tussen de Democraten en de Republikeinen. Een politieke cultuur gekenmerkt door links en rechts populisme.

Journalist Tom-Jan Meeus was in de periode 2005-2011 als NRC-correspondent werkzaam in de VS. In dit interview vertelt hij wat deze polarisering het land in veertig jaar heeft opgeleverd en blikt hij vooruit op de aanstaande presidentsverkiezingen. Ook gaat hij in op de politieke cultuur in Nederland die naar zijn idee razendsnel veramerikaniseert , juist nu Amerika het populisme begint in te dammen. Realiseert Nederland zich wel wat de risico’s zijn van een gepolariseerde maatschappij met links en rechts populisme?

Tom-Jan Meeus is auteur van het onlangs verschenen boek De Grote Amerikashow. Hij was zes jaar correspondent in de Verenigde Staten voor NRC Handelsblad en NRC.next. Daarvoor werkte hij als onderzoeksjournalist en politiek verslaggever.


 

Tweewekelijks alle programma's gemakkelijk op een rijtje in je inbox?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven
x