Dit najaar zijn we in de ban van de uitbraak van Ebola. In 2009 veroorzaakte de Mexicaanse griep een pandemie. Voor HIV/Aids is de laatste jaren wat minder aandacht, maar ook die ziekte eist jaarlijks nog vele levens. Ondanks de sterke verbetering van de hygiëne en de beschikbaarheid van vaccins en antibiotica in de 20ste eeuw worden we keer op keer verrast door virussen en bacteriën. Op basis van lange ervaring vertelt epidemioloog Roel Coutinho (misschien wel hét gezicht van de Nederlandse infectieziektebestrijding) over de strijd die de mens telkens weer voert tegen infectieziekten.
Door de jaren heen steken zowel oude als nieuwe infectieziekten telkens weer de kop op. En niet alleen de micro-organismen die de mens direct besmetten vormen een gevaar. Ook geiten, varkens, vogels en andere dieren in onze leefomgeving kunnen de bron zijn van infecties die de mens bedreigen. Door onderzoek en ervaring weten we steeds beter infectieziekten op te sporen, de bronnen te bestrijden en verspreiding van mens tot mens te voorkomen. Desondanks is het vaak ons eigen gedrag dat de micro-organismen weer nieuwe kansen biedt. Dat bacteriën en virussen bovendien evolueren maakt dat de strijd tegen deze ziekteverwekkers nog lang niet is gestreden.
Roel Coutinho is sinds 2011 hoogleraar in de epidemiologie en preventie van infectieziekten in het bijzonder in het veterinair-humane domein bij de Universiteit Utrecht. Van 1989-2011 was hij hoogleraar in de epidemiologie en preventie van infectieziekten aan de Universiteit van Amsterdam. In 2000 werd hij algemeen directeur van de GGD Amsterdam, later directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM, een functie die hij vervulde tot augustus 2013.
In maart 2014 verscheen van zijn hand het boek De geplaagde mens.
Gratis entree
Reserveer nu!