Lezing

De democratie onder vuur uitverkocht

Prof.dr. Tom van der Meer
Woensdag 8 maart 2017, 12:40 - 13:35 (uitverkocht)
Blauwe Zaal Auditorium

Niet de kiezer is gek, het zijn de gevestigde partijen! Politicoloog Tom van der Meer breekt een lans voor de kiezer die steeds maar weer ten onrechte de schuld krijgt van het gebrek aan vertrouwen in de politiek en van wispelturig stemgedrag. Wat de Nederlandse democratie mist zijn politici en journalisten die de kracht van onze democratie, ons kiesstelsel en ons electoraat actief durven uitdragen.

Er is geen crisis van de democratie, er is een crisis van de gevestigde partijen. Het  is ronduit zorgelijk dat politici en journalisten massaal  kiezen voor maatregelen die de democratie zouden moeten redden maar die volgens van der Meer zeker niet helpen en de democratie eerder ondergraven. Kiesdrempels, fusies van partijen, referenda en verkiezingsloterijen; het zijn contraproductieve medicijnen voor een verkeerd begrepen kwaal.

Tom van der Meer is hoogleraar Politicologie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij doet uitvoerig onderzoek naar onder andere politiek vertrouwen, kiesgedrag  en het Nederlandse partijstelsel. Hij is mededirecteur van het Nationaal Kiezersonderzoek. Daarnaast is hij medeoprichter en -redacteur van het veelgelezen weblog StukRoodVlees.nl, dat vanuit politicologisch oogpunt commentaar geeft op de actualiteit.

In januari 2017 publiceert Tom van der Meer zijn pamflet Niet de kiezer is gek. Daarin reageert hij onder meer op de bijdragen van beleidsmakers, politici en andere denkers, zoals bijvoorbeeld David van Reybrouck.

 

Gratis toegang
Om zeker te zijn van een plek, raden wij aan om te reserveren.
Om te reserveren klik hier.

Tweewekelijks alle programma's gemakkelijk op een rijtje in je inbox?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven
x