Lezing

De deeleconomie uitverkocht

Prof.dr. Koen Frenken
Woensdag 11 maart 2015, 12:40 - 13:35 (uitverkocht)
Blauwe Zaal Auditorium

We delen auto's, boten, huizen, tuinen, gereedschappen, en zelfs huisdieren. Delen is geen nieuw fenomeen, maar de schaal waarop is veel groter dan vroeger. Met name het Internet maakt het een stuk eenvoudiger om vraag en aanbod te matchen in de deeleconomie. Daarnaast biedt het Internet een transparant systeem waarin vragers en aanbieders elkaars gedrag kunnen beoordelen, zodat derden kunnen inschatten of iemand te vertrouwen is. Er is echter grote verwarring over wat wel en niet onder deeleconomie kan worden verstaan. Zo bieden UberPOP taxi’s in Amsterdam een dienst op afroep (geen deeleconomie), terwijl Blablacar liften organiseert over langere afstanden (wel deeleconomie). Er zijn belangrijke voordelen verbonden aan de deeleconomie zoals economische efficiëntie, sociale cohesie en milieuvoordelen. Er zijn ook maatschappelijke problemen te verwachten, vanwege de tendens tot monopolie vorming en ongereguleerde marktwerking.

Prof.dr. Koen Frenken (@kfrenken) is hoogleraar Innovatiewetenschappen aan de Universiteit Utrecht. Hij geeft een scherpe definitie van het fenomeen ‘de deeleconomie’ en vertelt waarin we als samenleving moeten investeren om de deeleconomie te laten bloeien en welke maatregelen we moeten treffen om de risico's in te dammen.

Prof.dr. Koen Frenken verzorgde in het najaar van 2014 de jaarlijkse Eindhoven University Lectures als onderdeel van de minor Academische Vorming binnen het bachelorprogramma.


Er kan gereserveerd worden via deze link
Entree is gratis!

Tweewekelijks alle programma's gemakkelijk op een rijtje in je inbox?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven
x