Lezing

Corruptie, handel in macht en invloed uitverkocht

Dr. Michel van Hulten
Woensdag 30 mei 2012, 11:45 - 13:00 (uitverkocht)
Filmhuis De Zwarte Doos

Het is van alle tijden en komt overal in de wereld voor: corruptie, misbruik van toevertrouwde macht voor eigen gewin. Van Afrikaanse regeringsleiders en topbankiers tot bestuurders van woningcorporaties en locale voetbalclubs. Met geld worden macht en gunsten gekocht ten koste van het publieke belang. Het schaadt de markt en de democratie en de kosten zijn enorm, miljarden per jaar. Het kwalijke gevolg is dat alle kosten van corruptie uiteindelijk terug komen in de prijzen van producten waar consumenten voor betalen. Of diezelfde  consumenten betalen in de vorm van extra belastingen voor de kosten die bestuurders maken, inclusief de steekpenningen. Omdat  omkoper en omgekochte corrupt gedrag geheim houden,  is het erg moeilijk de feiten te leren kennen en het gedrag te bestrijden. Bevorderen van integriteit: hoe doe je dat?

Sociograaf en oud-politicus dr. Michel van Hulten werkte onder andere in binnen- en buitenland voor overheden,  NGO’s, de VN en de Washington Wereldbank. Hierdoor is hij goed bekend met het verschijnsel corruptie. In juni 2011 verscheen zijn boek Corruptie, handel in macht en invloed. In deze lezing gaat Van Hulten niet alleen in op de verschillende aspecten van corruptie, maar draagt hij ook oplossingen aan.
Van Hulten is momenteel werkzaam als lector ‘Governance’ aan de Saxion Academie voor Bestuur en Recht in Enschede en is tevens lid van Transparency International.

Klik hier voor meer info over Dr. Michel van Hulten en zijn boek Corruptie, handel in macht en invloed. Hier vind je ook alle info over onderzoek naar en bestrijding van corruptie.

Tweewekelijks alle programma's gemakkelijk op een rijtje in je inbox?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven
x