Lezing

Bach en het getal uitverkocht

Kees van Houten
Woensdag 23 november 2016, 12:40 - 13:35 (uitverkocht)
Blauwe Zaal Auditorium

 

De schoonheid van getallen en het genie van Johann Sebastian Bach zijn de wonderbaarlijke ingrediënten in deze lezing van Kees van Houten. Vol klinkende voorbeelden.

In alle oude wijsheidsscholen, vanaf Pythagoras tot en met de ‘septem artes liberales’  van de 17e en 18e eeuw, behoorde de getallenleer (aritmetica) samen met de kosmologie en de muziek tot de belangrijkste pijlers van een levensbeschouwing, die in alle verschijnselen een samenhang probeerde te ontdekken en als doel had het bereiken van een hoger en harmonischer bewustzijnsniveau.

De bijbeltekst uit Salomo’s wijsheid ‘Alles hebt Gij naar maat, getal en gewicht geordend’ werd voor de Pythagoreeërs tot een lijfspreuk: ‘Het wezen der dingen zijn de getallen. Kosmische orde is gebaseerd op getalsverhoudingen en kan daarin worden uitgedrukt’.

In de kunst van de Middeleeuwen, Renaissance en Barok vormde bovengenoemde bijbeltekst hét uitgangspunt voor de kunstenaar bij het scheppen van zijn creaties. Zo zit de bouw-, schilder- en beeldhouwkunst, maar ook de muziek uit die tijd vol verborgen getalsymboliek.
Johann Sebastian Bach stond nog geheel in deze traditie. Zijn composities zitten vol met getalstructuren en getalsymboliek. Kees van Houten zal op een toegankelijke manier en met klinkende muziekvoorbeelden de toehoorders meenemen in deze boeiende wereld.

Gratis toegang.
Om zeker te zijn van een plek, raden wij aan om te reserveren.
Om te reserveren klik hier.

 

Tweewekelijks alle programma's gemakkelijk op een rijtje in je inbox?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven
x