Interview

Grenzeloze vooruitgang begrensd

Prof.mr.dr. Jan Smits
Woensdag 13 juni 2018, 12:40 - 13:35
Blauwe Zaal Auditorium
Prijs: Gratis (Student) Gratis (Anderen)

Scheidend TU/e-hoogleraar Recht en Techniek Jan Smits maakt zich zorgen: is de techno-optimistische ingenieur zich nog wel bewust van het belang van normen en standaarden voor zichzelf en de samenleving?

Technologie is in essentie grenzeloos, het recht stelt juist alleen maar grenzen. De door wetgeving afgedwongen normen en standaarden, lokaal en internationaal, beperken ingenieurs en andere uitvinders in hun mogelijkheden nieuwe technologie te ontwikkelen en op de markt te brengen. Het schuurt regelmatig met de wens groots te opereren, maatschappelijke problemen op te lossen en technologische vooruitgang te stimuleren. Bedrijven met commerciële belangen zitten vaak niet op deze beperkingen te wachten, zoeken regelmatig de grens van het toelaatbare op en lappen regels zo nu en dan aan hun laars.

 

Het recht ten behoeve van een betere wereld

Professor Jan Smits maakt zich zorgen: zijn deze 'wereldverbeteraars' zich er wel van bewust hoe essentieel normen en standaarden zijn voor individu, samenleving en leefomgeving? De ontwikkelingen op bijvoorbeeld het gebied van Kunstmatige Intelligentie, Big Data, gen- en nanotechnologie gaan hard. Het recht biedt bescherming en ondersteunt het streven naar een eerlijke, duurzame, sociale wereld. Het biedt de mogelijkheid tegenspraak te organiseren of ontwikkelingen zelfs een halt toe te roepen wanneer deze de verkeerde kant dreigen uit te gaan.

 

Tweegesprek of twistgesprek

In een tweegesprek met TU/e-hoogleraar prof.dr. Bert Koopmans (Physics of Nanostructures) onderzoekt Jan Smits de vraag in hoeverre het recht een hindernis is voor technologische ontwikkeling. Komen Jan Smits en zijn tegenspreker nader tot elkaar of draait het uit op een twistgesprek?

 

Afscheid Professor Jan Smits

Prof.mr.dr. Jan Smits is sinds 1992 hoogleraar Recht en Techniek aan de TU/e. Op vrijdag 15 juni neemt hij afscheid van de TU/e.

Jan Smits is ook een groot muziekliefhebber. Op donderdag 14 juni treedt op zijn uitnodiging de band Camilla Blue op in de Senaatszaal, 20.00 uur (check it out). Het concert is vrij toegankelijk en toegang is gratis.

Tweewekelijks alle programma's gemakkelijk op een rijtje in je inbox?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven
x