Film

Western

Valeska Grisebach, Duitsland 2017
Maandag 5 november 2018, 20:00 - 22:00
Dinsdag 6 november 2018, 20:00 - 22:00
Woensdag 7 november 2018, 20:00 - 22:00
Filmhuis de Zwarte Doos
Prijs: € 3,50 incl. btw (Student) € 7,50 incl. btw (Anderen)
Reserveren via Natlab: 040-2946848

In de jaren zestig werd de Balkan regelmatig bevolkt door cowboys en indianen. Regisseurs als Harald Reinl namen er hun Karl May-westerns op, met onder meer Pierre Brice als Winnetou en Lex Barker als Old Shatterhand. Het blijft charmant, hoe de bergen en bossen van Kroatië toen figureerden als exotisch Wilde Westen-surrogaat.

Nu dient de Balkan opnieuw als decor voor een western, of beter, voor een film die helemaal geen western lijkt en toch de belangrijkste trekken van het genre aanneemt. Valeska Grisebachs Western draait om oorlogsveteraan Meinhard, die zich met wat andere Duitse rouwdouwers heeft opgegeven voor een bouwklus in Bulgarije: vlakbij een bergdorp moeten ze de fundamenten voor een waterkrachtcentrale leggen. Vanaf dag één worden ze door de plaatselijke bevolking vol wantrouwen bejegend, en dat wordt nog erger wanneer Meinhards collega Vincent een zwemmende vrouw lastigvalt. Meinhard sluit op zijn beurt vriendschap met dorpeling Adrian, gaat zich ondanks de taalbarrière als een local gedragen en komt daarmee onvermijdelijk tussen de twee partijen in te staan.

Het lijkt weinig met een western te maken te hebben. Maar door dat ene woord als titel voor haar derde speelfilm te nemen, verleidt schrijver-regisseur Grisebach je ertoe om toch de contouren van het genre te zoeken. De grond die door kolonisten bezet wordt, de conflicten die daaruit voortvloeien met de oorspronkelijke bewoners. De zwijgzame held, die een wild paard temt en erop rijdt alsof het altijd van hem is geweest. Ruwe mannen die na een duel letterlijk in het stof bijten. De mens, nietig in het uitgestrekte landschap

(Bron: de Volkskrant).

Let op: alleen betalen per PIN (via Maestro, dus géén Visa of Mastercard)
Reserveren: Natlab (040-2946848)
(Bij het bellen kiezen voor Plaza Futura in het keuzemenu)

Tweewekelijks alle programma's gemakkelijk op een rijtje in je inbox?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven
x