Film

Timbuktu uitverkocht

dr. Andreas Spahn
Dinsdag 15 september 2015, 19:30 - 21:45 (uitverkocht)
Filmhuis De Zwarte Doos

Let op: in tegenstelling tot het reguliere filmprogramma begint dit programma om 19.30 uur
 

Inleiding en nagesprek met Dr. Andreas Spahn.


Abderrahmane Sissako, France/Mauritanië 2014
Taal: Frans/Arabisch  ondertiteling: Nederlands


De Frans-Mauretaanse regisseur Abderrahmane Sissako baseerde Timbuktu op een tragische gebeurtenis uit 2012. Al Qaida-strijders trokken Aguelhok in en doodden de ouders van twee jonge kinderen door middel van steniging, omdat ze niet getrouwd waren. De executie werd door de Jihadisten gefilmd en op internet gezet. Het verhaal kreeg amper aandacht in de media, tot onbegrip van Sissako.

De woestijnstad Timbuktu wordt op een dag overgenomen door moslimextremisten. De bezetters leggen de bewoners een aantal eenvoudige, maar idiote regels op. Zo wordt lachen, muziek maken, in de zon zitten en voetballen verboden. Het geïmproviseerde tribunaal spreekt dagelijks veroordelingen uit en legt straffen op aan degenen die in hun opinie ongehoorzaam zijn.

Kidane woont samen met zijn vrouw en dochter buiten de stad. De waanzin van de extremisten blijft hun aanvankelijk bespaard. Wanneer een conflict met een visser uit de hand loopt, wordt ook hij geconfronteerd met de buitenlandse bezetters.

Het gehele verhaal is niet zozeer een protest tegen de islam als wel een aanklacht tegen elke vorm van extremisme. Timbuktu werd door recensenten unaniem geprezen. De film won zeven Césars en werd op verschillende filmfestivals bekroond.


Entree is gratis voor studenten, anderen normaal tarief.

Reserveren kan bij Natlab via telefoonnummer  040-2946848​

Tweewekelijks alle programma's gemakkelijk op een rijtje in je inbox?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven
x