Film

The young and prodigious T.S. Spivet 3D uitverkocht

Maandag 17 maart 2014, 20:00 - 21:45 (uitverkocht)
Dinsdag 18 maart 2014, 20:00 - 21:45 (uitverkocht)
Woensdag 19 maart 2014, 20:00 - 21:45 (uitverkocht)
Filmhuis De Zwarte Doos

Jean-Pierre Jeunet, Fr/Can 2013
Taal: Engels – ondertiteling: NederlandsOp een dag krijgt T.S., zoals hij kortweg wordt genoemd, een telefoontje van het gerenommeerde Smithsonian Institution uit Washington DC. Zijn blauwdruk voor een perpetuum mobile, een apparaat dat eeuwig – of in dit geval plusminus 400 jaar – blijft bewegen, is bekroond met de prestigieuze Baird-prijs. Hij pakt zijn koffer, schrijft een afscheidsbrief aan zijn ouders, en stapt aan boord van een goederentrein om zijn onderscheiding in ontvangst te nemen.
Het is een schitterend gefotografeerde roadmovie; van de geïsoleerde ranch op het platteland, waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan, gaat de reis door betoverend mooie landschappen (opgenomen in Canada, overigens) naar de stad: per trein, truck en benenwagen. Onderweg bewandelt T.S. Spivet (gespeeld door de geweldig debuterende Kyle Catlett) talloze zijwegen en ontmoet hij vreemde snuiters die hem bijstaan en mooie verhalen vertellen.
Spivet is tevens een ontroerende coming of age- en coming to terms-film. De Leonardo van Montana, zoals het genie wel wordt genoemd, heeft namelijk ook een krasje, zo wordt gaandeweg duidelijk: hij acht zichzelf schuldig aan de dood van zijn tweelingbroer, die omkwam bij een mislukt experiment met een geweer.
Maar The Young and Prodigious T.S. Spivet is bovenal een overrompelend pleidooi voor de fantasie. Hoofdstukken beginnen als een pop-upboek; de werkelijkheid maakt zomaar plaats voor T.S.' droombeelden. De virtuoze schetsen, grafieken en 3D-modellen van het joch zijn een feest voor het oog. Alles kan, in prachtig 3D. En je steekt er nog wat van op ook! (bron: Jan Pieter Ekker, cinema.nl)

 

Tweewekelijks alle programma's gemakkelijk op een rijtje in je inbox?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven
x