Film

The thin red line uitverkocht

Dinsdag 7 oktober 2014, 20:00 - 22:50 (uitverkocht)
Filmhuis De Zwarte Doos

Terrence Malick, VS 1998
Taal: Engels – ondertiteling: Nederlands

De film begint met de introductie van de soldaat Witt (Caviezel) die op dat moment geniet van een korte rust. Dat moment van relatieve vrijheid is ineens voorbij als hij opnieuw de oorlog in wordt gesleurd. Ditmaal moet hij naar een Aziatisch eilandje toe om tegen de Japanners te vechten. De verwoestende werking van een moeizame oorlog slaat diepe wonden in het moreel van de Amerikaanse troepen.

The Thin Red Line  vertelt geen doorsnee oorlogsverhaal. Regisseur Terrence Malick heeft een wat fragmentarische manier van vertellen. Hij focust vooral op de gedachtewereld en individuele ervaringen van de soldaten. De werkelijke hoofdrolspelers zijn de emoties en drijfveren van de mensheid in een crisissituatie, in dit geval de Tweede Wereldoorlog. In poëtische monologen hoor je de angsten en de twijfels van de jonge soldaat Witt die in een uitzichtloze situatie zit. Zijn land dwingt hem om een andere cultuur, die hij juist langzaam is gaan waarderen, te vernietigen. Daarnaast leert de jongen dat zijn landgenoten er niet even zuivere motieven op na houden. Zo zijn Witts superieuren vaak onbekwame mannen die weliswaar vol ambities zitten, maar door hun eigen machtshonger zonder mededogen talloze frontsoldaten de dood in jagen.

The Thin Red Line is geen  standaard oorlogsfilm. Malick laat wel iets zien van de strijd die de geallieerden uitvochten tegen de Japanners, maar actie vormt nooit de hoofdmoot van zijn werk. De cineast geeft vooral de dan nog geheel onbekende acteur Jim Caviezel alle ruimte om zich hardop af te vragen welk doel de oorlog dient.

Deze film is gratis.

Tweewekelijks alle programma's gemakkelijk op een rijtje in je inbox?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven
x