Film

The tale of the princess Kaguya uitverkocht

Maandag 24 november 2014, 20:00 - 22:15 (uitverkocht)
Dinsdag 25 november 2014, 20:00 - 22:15 (uitverkocht)
Woensdag 26 november 2014, 20:00 - 22:15 (uitverkocht)
Filmhuis De Zwarte Doos

Isao Takahata, Japan 2013
Taal: Japans – ondertiteling: Nederlands

 

Vier maanden na Hayao Miyazaki's zwanenzang The Wind Rises verschijnt nu ook de laatste film van die andere oprichter van Studio Ghibli in de Nederlandse bioscopen: Isao Takahata's The Tale of the Princess Kaguya. Een schitterende hervertelling van een Japans sprookje uit de tiende eeuw.

Onder leiding van Miyazaki (1941) en Takahata (1935) groeide Ghibli sinds de oprichting in 1985 uit tot de voornaamste Japanse animatiestudio, verantwoordelijk voor klassiekers als Princess Mononoke en Oscar-winnaar Spirited Away. Veel van de grote titels kwamen van de stijlvaste hand van Miyazaki. Maar ook de meer eclectische Takahata, die buiten Japan veel minder bekendheid geniet, regisseerde enkele hoogtepunten uit de animatiegeschiedenis.
Misschien dat hij met The Tale of the Princess Kaguya, een project waar de notoire perfectionist maar liefst acht jaar aan werkte, eindelijk ook buiten Japan de eer krijgt die hij verdient. Het is stilistisch in ieder geval de mooiste film die Studio Ghibli ooit maakte.

In een stijl die varieert  van kleurige en levendige aquarellen tot zeer grove houtskoolschetsen, vertelt Takahata de legende van een oude bamboesnijder die een minuscuul klein meisje in een bamboespruit ontdekt. In wonderbaarlijk tempo groeit ze op tot een prachtige prinses.

Een echt sprookje dus, maar wel één vol van bitterheid, melancholie en onvervulde verlangens. Over een vader die verblind door ambitie en goede bedoelingen zijn dochter in een prachtig paleis opsluit. En over een jonge heldin die tegen alle sociale conventies en restricties durft in te gaan, op zoek naar haar eigen geluk.
 

Studenten 3,50 euro / anderen 7,50 euro

Tweewekelijks alle programma's gemakkelijk op een rijtje in je inbox?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven
x