Film

The lighthouse

Robert Eggers
Maandag 21 september 2020, 20:00 - 21:50
Dinsdag 22 september 2020, 20:00 - 21:50
Woensdag 23 september 2020, 20:00 - 21:50
Filmhuis De Zwarte Doos
Prijs: € 3,50 incl. btw (Student) € 7,50 incl. btw (Anderen)

The Lighthouse is een duister en beklemmend verhaal over twee vuurtorenwachters op een afgelegen en mysterieus eiland in New England in de jaren 1890.

Let op: vooraf je tickets online reserveren is verplicht. Zie de ticket links onderaan de pagina* 

Taal: Engels, Nederlands ondertiteld
Robert Eggers, USA 2019

Schrijver en regisseur Robert Eggers schiet raak met The Lighthouse, dat met één locatie en twee weergaloze personages een complete, ziltige hel oproept. Vooral in de gespannen avondscènes leveren Willem Dafoe en Robert Pattinson hun tour de force.

Meeuwen herbergen de zielen van gestorven zeemannen, waarschuwt vuurtorenwachter Thomas Wake zijn assistent Ephraim Winslow. Daarom mag je zo’n vogel nooit doden. Toch doet Winslow dat, in een uitbarsting van razernij die je na het zien van The Lighthouse niet snel zult vergeten: hij grijpt het dier bij de keel en slaat het tot pulp tegen een muur. Prompt zweeft de camera weg van Winslow, omhoog langs de vuurtoren, om te eindigen bij de van richting veranderende weerhaan. De voorbode van een storm die als gesel Gods op de mannen zal neerdalen.

Na zijn alom bejubelde debuutfilm The Witch (2015) schiet Eggers opnieuw raak met een onder de huid glibberende kostuumhorrorfilm, die met één locatie en twee weergaloze hoofdrolspelers een complete, ziltige hel oproept. Eggers en cameraman Jarin Blaschke draaiden op zwart-witfilm en met een 1,19:1-beeldverhouding, dat een vervreemdend smal kader oplevert en zo zelfs zeepanorama’s claustrofobisch maakt en veel nadruk legt op de gestalten van de mannen en de ranke vorm van de vuurtoren. 

Het gebouw is feitelijk het derde hoofdpersonage van de film, die op het filmfestival in Cannes werd bekroond met de prijs van de internationale filmkritiek. Het trappenhuis lijkt soms een krullende zeedrakenstaart, terwijl de misthoorn, bulderend door Mark Korvens hyperintense soundtrack, een gekmakend ritme verleent aan de werkzaamheden van de vuurtorenwachters.

https://www.volkskrant.nl/cultuur-media/robert-eggers-schiet-raak-met-de-complete-zilte-hel-van-the-lighthouse~b391100f/

Let op: Reserveren verplicht

Dit programma vindt plaats op de campus voor een beperkte groep bezoekers. Het aantal bezoekers dat we per programma een plaats kunnen bieden is vanwege RIVM-maatregelen beperkt. Reserveren via de website is daarom verplicht als je dit programma wilt bijwonen.

 

RESERVEER JE KAARTJES(S) HIER voor maandag 21 September , 20:00 - 21:50 hrs.

RESERVEER JE KAARTJES(S) HIER voor dinsdag 22 September , 20:00 - 21:50 hrs.

RESERVEER JE KAARTJES(S) HIER voor woensdag 23 September , 20:00 - 21:50 hrs.

Tweewekelijks alle programma's gemakkelijk op een rijtje in je inbox?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven
x