Film

The Grand Budapest Hotel uitverkocht

Maandag 26 mei 2014, 20:00 - 21:40 (uitverkocht)
Dinsdag 27 mei 2014, 20:00 - 21:40 (uitverkocht)
Woensdag 28 mei 2014, 20:00 - 21:40 (uitverkocht)
Filmhuis De Zwarte Doos

Wes Anderson, VS 2014
Taal: Engels –ondertiteling: Nederlands

 

Ook in Grand Budapest Hotel is weer duidelijk dat Wes Anderson een fantastische verteller is. Maar waren de verhalen in zijn eerdere films (The Royal Tenenbaums, Fantastic Mr. Fox, Moonrise Kingdom) vooral een excuus om ons zijn bonte fantasiewerelden binnen te voeren, in The Grand Budapest Hotel schemert er voor het eerst iets van de boze buitenwereld door.
Het volledig roze hotel staat namelijk in het fictieve Oost-Europese landje Zubrowka, dat verscheurd wordt door het opkomende fascisme. En Monsieur Gustave, de flamboyante concierge, krijgt een protegé, Zero, heeft geen geldige papieren.
Een dreigende onderstroom is de hele film aanwezig en ongetwijfeld de reden dat deze film veel gewelddadiger en bloederiger is geworden dan al Andersons vorige films bij elkaar. Iemand wordt onthoofd en vingers worden afgehakt. In de eindtitels lezen we dat de film is geïnspireerd op de boeken van de Oostenrijkse jood Stefan Zweig, die in 1942 zelfmoord pleegde.
En we zien hoe Monsieur Gustave oraal bevredigd wordt. Ook dat is nieuw voor Anderson, want seks was tot voor kort taboe in zijn jongensboekenwereld.
Een en ander wil nog niet zeggen dat The Grand Budapest Hotel niet meer herkenbaar is als een Wes Anderson-film. De malle personages, bonte kleuren en hyperrealistische omgeving zijn gebleven. Net als de droogkomische humor, de tomeloze energie en de bijzondere aandacht voor vorm en aankleding (bron: Gerhard Busch, cinema.nl)

 

Tweewekelijks alle programma's gemakkelijk op een rijtje in je inbox?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven
x