Film

The big short uitverkocht

Maandag 9 mei 2016, 20:00 - 22:10 (uitverkocht)
Dinsdag 10 mei 2016, 20:00 - 22:10 (uitverkocht)
Woensdag 11 mei 2016, 20:00 - 22:10 (uitverkocht)
Filmhuis De Zwarte Doos

Adam McKay, VS 2016
taal: Engels – ondertiteling: Nederlands


Terwijl alle banken feestvierden zagen een paar slimme buitenstaanders op Wall Street wat de grote banken, de media en overheid niet zagen: de wereldeconomie stond op instorten. The Big Short gaat over het barsten van de Amerikaanse vastgoedzeepbel in 2008 en de kredietcrisis die daarop volgde.

'Dit is een van de belangrijkste verhalen van de afgelopen vijftig jaar. Klimaatverandering staat op één, en dan komt dit.' Aan het woord is de Amerikaanse regisseur Adam McKay . Complexe materie, maar in zijn nieuwste film weet McKay de mechanismen achter het instorten van de huizenmarkt helder uit te leggen. 'Eigenlijk is het heel simpel. De banken creëerden obligaties waar ze goede hypotheken in bundelden. Maar toen die goede hypotheken opraakten stopten ze er stiekem slechte hypotheken in. Natuurlijk kwam er nog meer bij kijken, deregulering en zo, maar in principe is dat het probleem in een notendop. ‘

McKay baseerde The Big Short op het gelijknamige non-fictieboek uit 2010 van Moneyball-schrijver Michael Lewis: een even intelligente, schokkende als hilarische vertelling over de zonderlingen die het instorten van de huizenmarkt zagen aankomen  en daar vervolgens een fortuin mee verdienden. De bejubelde bestseller maakte diepe indruk op de filmmaker: 'Nog niet eerder had ik een boek gelezen dat je voortdurend aan het lachen maakte, shockeerde en tegelijkertijd op zo'n fantastische wijze informeerde over talloze financiële zaken waar je tot dan toe geen enkele weet van had. En dan was het ook nog eens heel actueel: na 2008 vonden er in de financiële wereld wel enkele hervormingen plaats, die later weer werden afgezwakt, maar eigenlijk is er helemaal niets veranderd. En het meest bizarre is: er wordt eigenlijk niet meer over gesproken.'(bron: cinema.nl)
 

Studenten 3,50 euro | anderen 7,50 (Natlab pas is geldig)
Reserveren kan door te bellen: 040-2946848

 

Tweewekelijks alle programma's gemakkelijk op een rijtje in je inbox?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven
x