Film

Sunshine uitverkocht

Dinsdag 18 december 2012, 20:00 - 22:00 (uitverkocht)
Filmhuis De Zwarte Doos

Film: Sf / drama
Danny Boyle, GB, VS 2007
Taal: Engels – ondertiteling: Nederlands

De zon dooft langzaam. Iedere seconde verliest hij zes miljoen ton aan brandstof.
Niet iets om wakker van te liggen, want het duurt naar schatting nog vijf miljard jaar voordat ie is opgebrand. Danny Boyle wilde er niet op wachten. Voor zijn ruimtevaartthriller vroeg hij natuurkundige Brian Cox een aannemelijke theorie te bedenken waarin de zon al over vijftig jaar sterft. Cox stuitte tijdens zijn onderzoek op q-ballen, linke projectielen die sinds de oerknal in het heelal rondzweven.

Na junkies (Trainspotting), backpackers (The Beach) en zombies (28 Days Later), waagde Danny Boyle zich voor Sunshine aan astronauten. Om het leven op aarde te redden, reist de briljante natuurkundige Robert Capa (Cillian Murphy, gemodelleerd naar Brian Cox) met een internationaal gezelschap naar de stervende zon. Een bom ter grootte van Manhattan moet als een vonkontsteking het vuur weer doen oplaaien. Hoe verder van huis, hoe sterker de uitwerking van de zon op de bemanning. Boyle maakte een thriller met horrorelementen, maar Sunshine moest ook zo dicht mogelijk bij de wetenschap blijven. Met veel indrukwekkende cgi's probeerde Boyle de immense schaal van de zon - de aarde past er een miljoen keer in - en de hitte - zesduizend graden aan het oppervlak - te visualiseren.

Cox en zijn team beten zich ondertussen vast in een plausibele verklaring voor een snel dovende zon. Via raadselachtige gamma-explosies, waarbij sterren verdwijnen, kwamen ze uit bij q-ballen. Die zweven al sinds de oerknal in het universum rond. Als er eentje in het hart van de zon zou belanden, eet die de ster van binnenuit op. Het vernietigen van de q-bal is dan de enig mogelijke redding. Theoretisch kán het dus, de zon weer nieuw leven inblazen. Maar Cox zou er zijn hand niet voor in het vuur steken.

Tweewekelijks alle programma's gemakkelijk op een rijtje in je inbox?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven
x