Film

Straight Outta Compton uitverkocht

drs. David Ernst
Maandag 11 januari 2016, 19:30 - 22:30 (uitverkocht)
Dinsdag 12 januari 2016, 19:30 - 22:30 (uitverkocht)
Woensdag 13 januari 2016, 19:30 - 22:30 (uitverkocht)
Filmhuis De Zwarte Doos

Let op: Aanvang van dit programma is op maandag om 19.30 uur i.v.m. de inleiding.
 

F. Gary Gray, VS 2015
Taal: Engels – ondertiteling: Nederlands


In 1988 stonden de buitenwijken van Los Angeles op knallen. De geweldspiraal kreeg een weerslag in Dennis Hoppers kaskraker Colors en op de daverende hiphopplaat Straight outta Compton. Hopper belichtte de uitwassen vanuit het perspectief van twee politiemannen. De rappers van Niggaz Wit' Attitude (N.W.A.) schetsten het harde leven in de voorstad Compton, waar ze voortdurend als verdachten werden behandeld. 

Het debuutalbum van N.W.A. stak de populaire hiphop van de Amerikaanse oostkust naar de kroon, en legde de basis voor de gangstarap en de carrières van Ice Cube en Dr. Dre. 

Het Compton uit de film is een hel, waaruit de leden van N.W.A. ontsnappen dankzij hun creatieve dadendrang en de onverbloemde raps, waarin ze over hun leven berichten. De film werkt meeslepend naar de opnamen van het debuutalbum toe. Een straatscène buiten de muziekstudio, waarin de hele groep door de politie wordt vernederd en beschimpt, vormt de opmaat tot Ice Cubes roemruchte Fuck tha police. 

Het onverminderd provocerende nummer is een reactie op etnisch profileren en excessief politiegeweld, en klinkt na de recente reeks dode zwarte arrestanten urgenter dan ooit. 

Op maandag 11 januari verzorgt drs. David Ernst een inleiding bij de film. Hij deed onderzoek  naar ‘het verzet vanuit de zwarte hip hop in de jaren tachtig en negentig tegen het blanke Amerikaanse machtssysteem.’
 

Alleen op maandag is het gratis entree voor studenten. Op dinsdag en woensdag betalen studenten 3,50 euro en anderen betalen de hele week normaal tarief (7,50 euro).

Reserveren kan bij Natlab (040 2946848)

Tweewekelijks alle programma's gemakkelijk op een rijtje in je inbox?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven
x