Film

Spotlight uitverkocht

Maandag 23 mei 2016, 20:00 - 22:10 (uitverkocht)
Dinsdag 24 mei 2016, 20:00 - 22:10 (uitverkocht)
Woensdag 25 mei 2016, 20:00 - 22:10 (uitverkocht)
Filmhuis De Zwarte Doos

Thomas McCarthy, VS 2015
taal: Engels – ondertiteling: Nederlands

 

Een ode aan de onderzoeksjournalistiek. Docudrama over het Spotlight-team van de Amerikaanse krant The Boston Globe. In 2002 openbaarde deze groep journalisten het stelselmatig verzwijgen door de katholieke kerk van seksueel misbruik ( in Boston e.o.). De nuchtere, bijna zakelijke benadering, maakt de film alleen maar aangrijpender. Oscar voor beste film!

Iedereen had het kunnen weten, maar niemand wilde het weten. De pedofiele uitspattingen in de katholieke kerk zijn lang verborgen gehouden voor het publiek. Totdat dagblad The Boston Globe in 2001 de resultaten presenteerde van een nietsontziend onderzoek.

Het speciale Spotlight-team, dat was opgezet voor langdurige onderzoeksjournalistieke projecten, kwam na veel graafwerk, tegenwerking en pijnlijke gesprekken met slachtofffers tot de ontdekking dat het om een wijdverbreide praktijk ging die systematisch buiten de openbaarheid werd gehouden. De heersende belangen waren simpelweg te groot, de macht van de slachtoffers te klein. De welgestelde wegkijkers benadrukten samen met vooraanstaande lieden uit pers en bedrijfsleven vooral het esoterische karakter van de kerk en de verkrachting van een paar kwajongens mocht geen roet in het eten gooien. Het spreekwoord 'wie goed doet, goed ontmoet' werd grondig misbruikt door deze discipelen. De doofpotten en ontkenningen leidden vooral bij Spotlightjournalist Mike Rezendes tot de nodige frustraties. De bekende onderzoeksjournalist wordt vertolkt door acteur Mark Ruffalo, die Rezendes grondig heeft bestudeerd. Het is exemplarisch voor de uitstekende casting van acteursregisseur Tom McCarthy.

Het resultaat is een intense film die onvermijdelijk vragen oproept over hoe het er nu binnen de katholieke kerk aan toe gaat. De zorgvuldig opgebouwde spanning kan niet verhullen dat Spotlight verder een traditioneel vertelde film is, maar om vernieuwing is het McCarthy niet te doen. Nu de rijen binnen de kerk zich weer gesloten lijken te hebben, wil hij deze ernstige geschiedenis over massaal misbruik en schending van vertrouwen nog een keer aan een groot publiek vertellen. Want ook dit verhaal dreigde bijna in een la te verdwijnen. Net voor The Globe het in 2001 wilde publiceren, vlogen twee vliegtuigen het WTC in (bron: de Filmkrant).


Studenten 3,50 euro | anderen 7,50 (Natlab pas is geldig)
Reserveren kan door te bellen: 040-2946848

Tweewekelijks alle programma's gemakkelijk op een rijtje in je inbox?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven
x