Film

Shadow World uitverkocht

Maandag 8 mei 2017, 19:30 - 23:59 (uitverkocht)
Filmhuis De Zwarte Doos

Johan Grimonprez, VS 2016
language: english – subtitles: dutch

 

In Shadow World legt Johan Grimonprez de handel in wereldwijde wapenhandel bloot –een handel die zijn winsten telt in dollars en zijn verliezen in mensenlevens.

In de nasleep van iedere oorlog duiken er telkens weer geruchten op van omkoping, belangenvermenging en onethisch winstbejag. Een schimmige wereld van wapenhandelaars, van corruptie, hebzucht, smeergeld en achterkamers. Maar ook van politici, geheime diensten, militaire bevelhebbers en wereldleiders wiens morele kompas helemaal op tilt is geslagen. Hun enige doel f lijkt om de oorlog zo lang mogelijk te rekken en geld te verdienen, zonder oog voor menselijkheid of moraal.

Aan de hand van getuigenissen van onderzoeksjournalisten, wapenhandelaars, lobbyisten, politici en insiders, toont Shadow World hoe de internationale wapenhandel een bedreiging vormt voor de democratie. Niet alleen in de landen waar de wapens gebruikt worden maar ook in het Westen, waar ze vandaan komen.

In een krachtig betoog tegen deze duistere wereld van achterkamertjespolititiek rijgt filmmaker Johan Grimonprez (Dial H-I-S-T-O-R-Y, Double Take) naadloos ’pratende hoofden’, archiefmateriaal en filosofische bedenkingen aan elkaar en pleit hij voor meer samenwerking, openheid en dialoog. Zoals historicus Howard Zinn ooit zei: ‘Dat oorlog onze geschiedenis beheerste, wil nog niet zeggen dat ze deel moet zijn van de toekomst.’

“vlijmscherp betoog” – Volkskrant ****
“urgent” – Het Parool ****
De Filmkrant *****

 

Studenten gratis in verband met USE - Anderen € 7,50
Reserveren: Natlab 040-2946848
(Bij het bellen kiezen voor Plaza Futura in het keuzemenu)

Tweewekelijks alle programma's gemakkelijk op een rijtje in je inbox?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven
x