Film

Selma uitverkocht

Maandag 11 mei 2015, 20:00 - 22:10 (uitverkocht)
Dinsdag 12 mei 2015, 20:00 - 22:10 (uitverkocht)
Woensdag 13 mei 2015, 20:00 - 22:10 (uitverkocht)
Filmhuis De Zwarte Doos

Ava DuVernay, UK 2014
Taal: Engels – ondertiteling: Nederlands

Selma is de eerste grote speelfilm over het leven van Martin Luther King. Centraal staat de monumentale protestmars van Selma naar Montgomery in 1965, die president Lyndon B. Johnson ertoe dwong via de Voting Rights Act een einde te maken aan de ongelijkheid in stemrecht voor Afro-Amerikaanse kiezers. King is de leider van het protest, maar regisseur DuVernay vergeet hem nooit te tonen als onderdeel van een veel grotere beweging. En ruim aandacht is er ook voor Kings tegenstrevers: van de ronduit racistische gouverneur van Alabama George C. Wallace tot president Johnson, met wie King enkele briljant geschreven (scenario: Paul Webb) discussies voert.
Razend knap is hoe de makers van al die uiteenlopende personages en verschillende verhaallijnen een coherent, boeiend en emotioneel verhaal weten te maken, zonder dat er te gemakzuchtig wordt gedaan over de moeizame tocht naar het succes. De weg naar Montgomery is er een van vallen en opstaan, van interne twisten en van grote twijfels.

Selma is een aangrijpende maar ook komische film, die de strijd van de Amerikaanse burgerrechtenbeweging volledig recht doet. En bovendien pijnlijk actueel: niet alleen vanwege de recente protesten in Ferguson, Missouri en New York, maar ook omdat twee jaar terug het Amerikaanse Hooggerechtshof een belangrijk deel van de Voting Rights Act in de prullenbak gooide(bron: Jelle Schot, cinema.nl)


Studenten 3,50 euro | anderen 7,50 euro

 

 

 

Tweewekelijks alle programma's gemakkelijk op een rijtje in je inbox?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven
x