Film

Ruby Sparks uitverkocht

Maandag 19 november 2012, 20:00 - 22:00 (uitverkocht)
Dinsdag 20 november 2012, 20:00 - 22:00 (uitverkocht)
Woensdag 21 november 2012, 20:00 - 22:00 (uitverkocht)
Filmhuis de Zwarte Doos

Film / komedie, romantiek
Jonathan Dayton, Valerie Faris, USA 2012
Taal: Engels – ondertiteling: Nederlands

De schrijver als god, die zijn personages naar believen kan bespelen. Hij dook recentelijk al op in films als Stranger Than Fiction van Marc Forster en Ober van Alex van Warmerdam. En vormt zelfs een soort rode draad in het werk van scenarist Charlie Kaufman (Being John Malkovich, Adaptation, Synecdoche, New York).

Echt verrassend is het uitgangspunt van Ruby Sparks dus niet – zij het nog altijd veel origineler dan dat van de gemiddelde romantische komedie. Paul Dano speelt schrijver Calvin, die op zijn negentiende debuteerde met een instant-bestseller en sindsdien amper nog een letter op papier krijgt. Zijn psychiater (Elliott Gould) geeft hem ter inspiratie een opdracht: schrijf eens een kort verhaal over de vrouw van je dromen. Het blijkt een gouden greep; Calvin raakt zo geïnspireerd dat zijn personage – Ruby Sparks, gespeeld door scenariste Zoe Kazan – zich op een dag manifesteert in zijn keuken, waar ze opgewekt een eitje staat te bakken alsof het de normaalste zaak van de wereld is.

Het absurde gegeven levert heel wat komische momenten op, juist omdat het wordt ingebed in een tamelijk realistische context. De personages hebben karikaturale trekjes, maar blijven geloofwaardig menselijk, vooral dankzij de gevatte dialogen en het natuurlijke spel van real life koppel Dano en Kazan. Intussen roept het verhaal interessante vragen op over vrije wil en aanvaarding van de ander, zonder expliciet moralistisch te worden[ bron: Rick de Gier].

Tweewekelijks alle programma's gemakkelijk op een rijtje in je inbox?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven
x