Film

Rams uitverkocht

Dinsdag 29 maart 2016, 20:00 - 21:30 (uitverkocht)
Woensdag 30 maart 2016, 20:00 - 21:30 (uitverkocht)
Filmhuis De Zwarte Doos

Grímur Hákonarson, IJsland 2015
Taal: IJslands – ondertiteling: Nederlands

 

De broers Gummi en Kiddi wonen op een afgelegen schapenboerderij op het IJslandse platteland. Ze hebben elkaar al veertig jaar niet gesproken. Als er een schapenziekte uitbreekt, wordt de toch al moeizame relatie op de spits gedreven.

Rams is tegelijk tragisch en komisch. Zowel het drama als de humor worden bijzonder onderkoeld  opgediend door regisseur Grímur Hákonarson, die het verhaal baseerde op anekdotes die hij verzamelde op het IJslandse platteland.

Heel veel films worden er niet gemaakt in IJsland, wat wel logisch is voor een land met zo'n 300.000 inwoners. Maar wat er wordt gemaakt, ligt qua toon en sfeer vaak in dezelfde hoek als Rams. Denk maar aan Nói albinói en het recente Virgin Mountain van Dagur Kári, of Of Horses and Men van Benedikt Erlingsson. Droge, licht absurdistische films zijn het, met veel couleur locale.

Die eigenheid staat internationaal succes niet in de weg. Zo won Rams voorjaar 2015 de hoofdprijs in de Un Certain Regard-competitie in Cannes, en sindsdien groeide de film uit tot festivalhit. Dat is begrijpelijk: exotisch of niet, de personages hebben een universele kwaliteit. Gummi en Kiddi – onweerstaanbaar gespeeld door ervaren theateracteurs Sigurdur Sigurjónsson en Theodór Júlíusson – zijn herkenbaar en aandoenlijk, ook al zijn ze nog stugger en koppiger dan hun schapen.


Studenten 3,50 euro | anderen 7,50 euro

Tweewekelijks alle programma's gemakkelijk op een rijtje in je inbox?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven
x