Film

Poetins Olympische droom uitverkocht

Maandag 17 februari 2014, 20:00 - 21:15 (uitverkocht)
Dinsdag 18 februari 2014, 20:00 - 21:15 (uitverkocht)
Woensdag 19 februari 2014, 20:00 - 21:15 (uitverkocht)
Filmhuis De Zwarte Doos

Hans Pool, NL 2013
Taal: Russisch, ondertiteling: Nederlands


In Poetins Olympische Droom zien we de razendsnelle verandering van de stad Sotsji, dat in enkele jaren moet worden omgebouwd van een nostalgisch Sovjet vakantieoord vol prachtige sanatoria tot een hypermoderne Russische stad. In februari 2014 worden hier de Olympische Winterspelen gehouden en om van dit prestigeproject van president Poetin een succes te maken, moet werkelijk alles en iedereen wijken.
In de documentaire staat de verandering van Sotsji centraal, 'het Cannes van de Sovjet Unie', die noodzakelijk is om Rusland weer op het wereldpodium te zetten. Vladimir Poetin is bezig om van deze Spelen de duurste Spelen ooit te maken, en hiermee wil hij dan ook het visitekaartje van het nieuwe Rusland afgeven. Financiële, economische, politieke en ecologische grenzen worden doorbroken om dat te realiseren. We volgen de cruciale momenten in het leven van onze hoofdpersonen, die allen op eigen wijze betrokken zijn bij de Olympische Spelen. Ondernemers, oligarchen, immigranten, sporters en activisten; iedereen heeft er wel iets mee te maken.
De film vertelt het ware verhaal van het huidige Rusland en in het bijzonder van de stad Sotsji op een manier die recht doet aan het land, maar tegelijkertijd ook laat zien dat deze duurste Olympische Spelen aller tijden, een nachtmerrie voor zowel mens als natuur zijn. De Spelen zijn niet een symbool geworden van de vrede maar van een niets ontziende hebzucht waar ook Poetin de regie totaal over lijkt verloren te zijn.

Tweewekelijks alle programma's gemakkelijk op een rijtje in je inbox?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven
x