Film

Only lovers left alive uitverkocht

Dinsdag 22 april 2014, 20:00 - 22:00 (uitverkocht)
Woensdag 23 april 2014, 20:00 - 22:00 (uitverkocht)
Filmhuis De Zwarte Doos

Jim Jarmusch, UK 2013
Taal: Engels – ondertiteling: Nederlands


Adam en Eve, de twee hoofdpersonages in de hippe vampierfilm Only Lovers Left Alive, zijn twee kunstminnende, nogal snobistische bloedzuigers. Overigens drinken ze dat bloed allang niet meer uit de nekken van mensen ('So fucking 15th century!'), maar laten ze het komen via een contactje bij de bloedbank. 
Het was een kwestie van tijd dat na de hausse aan commercieel succesvolle vampierfilms, ook een eigenzinnige art-house regisseur als Jim Jarmusch zich met het genre zou bemoeien. En dat die film dan in weinig zou lijken op genretoppers als Let the Right One In of popcornvarianten als The Twilight Saga. Jarmusch gebruikt het genre niet vanwege de mogelijkheden die het biedt voor actie en spanning, maar als vehikel voor zijn ideeën.
Rode draad in de film is de wanhopige zoektocht naar puur bloed, dat naarmate de wereld vervuilt en de mensheid verloedert steeds zeldzamer is geworden. Met name Adam kan zich daarover opwinden. Hij vindt de mensen maar zombies en trekt zich het liefst terug in zijn statige herenhuis in Detroit (of all places!). Daar kan hij – omringd door foto's van zijn helden aan de muur, onder wie Kafka, Proust en Buster Keaton – urenlang pielen op zijn elektrische gitaar. 

Die gitaarpartijen werden overigens ingespeeld door Jarmusch zelf en door de Nederlandse luitspeler Jozef van Wissem, die ook de muziek schreef voor de film en daarvoor op het afgelopen filmfestival van Cannes nog werd onderscheiden. 

Vampier Eve, die met haar 1500 jaar al gauw een millennium ouder is dan Adam, slaat de mensheid veel milder gade. Wat goed is voor de film, want anders was Only Lovers Left Alive wel heel erg een misantropische exercitie geworden.

Nu is het een charmante, intrigerende en soms droogkomische ode aan de kunst. Vermomd als een vampierfilm (bron: Gerhard Busch, cinema.nl)

Tweewekelijks alle programma's gemakkelijk op een rijtje in je inbox?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven
x