Film

Moonrise Kingdom uitverkocht

Maandag 1 oktober 2012, 20:00 - 22:00 (uitverkocht)
Dinsdag 2 oktober 2012, 20:00 - 22:00 (uitverkocht)
Woensdag 3 oktober 2012, 20:00 - 22:00 (uitverkocht)
Filmhuis De Zwarte Doos

drama
Wes Anderson, VS 2012
Taal: Engels – ondertiteling: Nederlands

Zelfs toen de Amerikaanse regisseur na vijf speelfilms voor volwassenen (o.a. Rushmore en The Royal Tenenbaums) een animatiefilm naar een boek van Roald Dahl besloot te maken – Fantastic Mr. Fox uit 2009 – was die uit duizenden herkenbaar als typische Wes Anderson. Tjokvol droogkomische grappen, absurde wendingen, disfunctionele gezinnen en tot in detail vormgegeven decors dus. Jawel, Anderson valt in herhaling, maar wat blijft het prettig vertoeven in zijn unieke universum.
Neem de verliefde protagonisten uit Moonrise Kingdom.

Sam, een eigenwijze twaalfjarige padvinder die van pleeggezin naar pleeggezin verhuist, en Suzy, een somber pubermeisje met zwart omrande ogen, dat wegdroomt bij Françoise Hardy en uit de bieb gestolen avonturenromans. De twee wonen anno 1965 op een klein eilandje aan de kust van de Amerikaanse staat New England, waar we onder meer ook een eenzame agent (Bruce Willis), een goeiige hopman (Edward Norton) en een geheimzinnige cartograaf (Bob Balaban) leren kennen.

In interviews vertelde Anderson dat hij in Moonrise Kingdom de teder- en heftigheid van een eerste verliefdheid wilde vangen. Daarin is hij uitstekend geslaagd. De eerste ontmoeting van Sam en Suzy, de brieven die ze elkaar schrijven, de overtuiging waarmee ze samen van huis besluiten weg te lopen, de eerste zoenpartij (‘Je mag je hand wel op mijn borsten leggen,’ zegt Suzy. ‘Als het goed is worden ze nog wel wat groter.’) – ondanks de opzettelijk gekunstelde vertelwijze is het allemaal ontroerend geestig en herkenbaar ( Rick de Gier).

 

Tweewekelijks alle programma's gemakkelijk op een rijtje in je inbox?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven
x