Film

Luce

Julius Onah
Maandag 9 december 2019, 20:00 - 21:45
Dinsdag 10 december 2019, 20:00 - 21:45
Woensdag 11 december 2019, 20:00 - 21:45
Filmhuis De Zwarte Doos
Prijs: € 3,50 incl. btw (Student) € 7,50 incl. btw (Anderen)
Reserveren via Natlab: 040-2946848

Luce, een voormalig kindsoldaat uit Eritrea, is geadopteerd door een Amerikaans stel. Hij heeft zich, ondanks die moeilijke jeugd, ontwikkeld tot een talentvolle atleet en een modelstudent. Maar dan doet zijn docent een alarmerende ontdekking.

Drama
Taal: Engels, Nederlands ondertiteld
Julius Onah, 2019

Zeker gezien zijn geschiedenis heeft Luce een imponerende ontwikkeling doorgemaakt. Zijn adoptieouders, vertolkt door Naomi Watts en Tim Roth, hebben hem liefdevol opgevoed, op basis van respect en vertrouwen.

Maar wat de Afro-Amerikaanse regisseur Julius Onah, afkomstig uit Nigeria en zelf opgegroeid in Arlington, in zijn vernuftig opgebouwde psychologische thriller vervolgens laat zien, is hoe moeilijk het is om je met een andere huidskleur en achtergrond vrij te bewegen in de huidige Amerikaanse samenleving.
Er wordt op Luce gelet. In het bijzonder door zijn Afro-Amerikaanse geschiedenislerares. Zij schrikt als Luce een opstel inlevert over politiek filosoof en revolutionair Frantz Fanon; diens gedachtengoed wordt door haar gereduceerd tot radicaal en gevaarlijk. Ze vindt ook dat ze het recht heeft om Luce’s kluisje te doorzoeken, en als ze illegaal vuurwerk vindt, is het hek van de dam. Ze licht Luce’s ouders in.

Zo ontstaat zo een sfeer van verdachtmakingen en aannames waarin alle betrokkenen steeds verder verstrikt raken. Het geeft de regisseur de ruimte om samen met co-scenarist J.C. Lee, op wiens toneelstuk de film is gebaseerd, vragen op te werpen over racisme, identiteit en perceptie, over wie je bent en hoe anderen je zien.

Duidelijk wordt dat de lerares in stereotypen denkt. Luce heeft voor haar symbolische waarde als de succesvolle Afro-Amerikaan. Zo lang hij perfect is, is hij acceptabel. Luce voelt de druk om aan het beeld van de geslaagde zwarte leerling en ideale adoptiezoon te voldoen. Zo gauw hij verdacht wordt gemaakt, en dat maakt de film zo heerlijk onvoorspelbaar, begint hij te manipuleren, en juist meer twijfel en verwarring te zaaien. Het geeft Luce de allure van een spannend schaakspel ( bron: Trouw)

Ticket reservation: call Natlab (040 2946848),
or buy your tickets at the cash register that opens one hour prior to the start of the movie.
Payment is only by PIN (with Maestro, so not with Visa or Mastercard).

Tweewekelijks alle programma's gemakkelijk op een rijtje in je inbox?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven
x