Film

Looper uitverkocht

Maandag 25 februari 2013, 20:00 - 22:00 (uitverkocht)
Dinsdag 26 februari 2013, 20:00 - 22:00 (uitverkocht)
Woensdag 27 februari 2013, 20:00 - 22:00 (uitverkocht)
Filmhuis De Zwarte Doos

Film/ actie, thriller
Rian Johnson, VS 2012
taal: engels- ondertiteling: nederlands

Joe is een looper, een hitman die voor een misdaadsyndicaat criminelen opruimt. Alleen komen die criminelen uit de toekomst. Ze worden, geboeid en geblinddoekt, naar een afgelegen veld geteleporteerd waar de looper ze staat op te wachten met een vreemdsoortige donderbus. Eén schot, en de klus is geklaard. Easy money. Niet vreemd dat de loopers er een rock 'n' roll leven op na houden, vol seks, vintage auto's en drugs die je via de oogballen inneemt. Hadden we al gezegd dat het heden 2044 is, en de huidige crisis flink heeft doorgezet? En de toekomst van die toekomst het jaar 2074 is?

Er is een reden waarom de looper zijn slachtoffer nooit mag zien: hij kan het namelijk zelf zijn. Dat overkomt Joe. Zijn doelwit weet zich tijdig te identificeren en het is Bruce Willis! Meteen snappen we waarom Gordon Levitt zo lijzig praat en een opvallend forse kin heeft: hij is de jonge versie van Bruce. Je verwacht een shoot-out tussen de twee (één?) en die komt, maar eerst voeren Joe Jr. en Sr. een metafysisch gesprek onder het genot van een kop koffie.
Looper houdt zich geen moment aan de ongeschreven wetten van de blockbuster. De gewetenloze gangsterbaas wordt gespeeld door Jeff Daniels. De finale vindt plaats op een boerderij. Dat komt omdat Rian Johnson (Brick, The Brothers Bloom) een art-filmer is met liefde voor genrefilms. En dus biedt zijn toekomstbeeld geen glanzend Ridley Scott-futurisme, maar oogt het als een verloederde versie van onze tijd. Geen Star Trek-uniformen, maar veterdasjes en leren jasjes. Looper is sciencefiction waarbij evenveel energie is gestoken in een geloofwaardig, emotioneel scenario en sterk spel als in daverende setpieces. Alsof James Cameron een script van Paul Thomas Anderson verfilmt. Maar dat wil je allemaal niet weten.
Gewoon gaan.
(bron Mark van den Tempel, Filmkrant)

Tweewekelijks alle programma's gemakkelijk op een rijtje in je inbox?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven
x