Film

Leviathan uitverkocht

Maandag 9 februari 2015, 20:00 - 22:20 (uitverkocht)
Dinsdag 10 februari 2015, 20:00 - 22:20 (uitverkocht)
Woensdag 11 februari 2015, 20:00 - 22:20 (uitverkocht)
Filmhuis De zwarte Doos

Andrej Zvjagintsev, USSR 2014
Taal: Russisch – ondertiteling: Nederlands

Ze wonen in een fraai huis aan de kust, dat al generaties in het bezit is van Kolya's familie. Maar nu wil de burgemeester de grond waar het huis op staat hebben. Kolya wil niet verkopen, maar wordt zwaar onder druk gezet.

Verzet lijkt zinloos want alle instanties kiezen de kant van de corrupte burgervader. De koppige en bijna voortdurend dronken Kolya geeft zich echter niet zomaar gewonnen en vraagt zijn vriend Dimitri, die nu advocaat in Moskou is, om hulp. Die komt inderdaad naar het noorden, maar lijkt meer geïnteresseerd in Kolya's mooie vrouw.

Hoewel Zvyagintsev het zelf niet zal toegeven, is Leviathan goed te lezen als een vlammend protest tegen de corruptie en willekeur van de huidige Russische machthebbers.
Ook los van die politieke lading is Leviathan een belangrijke film. Over de zin en zinloosheid van het bestaan, over de strijd van het individu tegen de staat, over ingehouden woede, frustratie en eenzaamheid (bron: Gerhard Busch)

‘Noodlot waar de hoofdpersoon alles verliest (verwijzingen naar Job). Ondanks de tragiek met absurde humor. Verder met overdonderende beelden op groot doek, muziek van Philip Glass en een dijk van een acteur,’ (reactie van een filmbezoeker)


Studenten 3,50 euro | anderen 7,50

Tweewekelijks alle programma's gemakkelijk op een rijtje in je inbox?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven
x