Film

Le tout nouveau testament uitverkocht

Maandag 29 februari 2016, 20:00 - 21:55 (uitverkocht)
Dinsdag 1 maart 2016, 20:00 - 21:55 (uitverkocht)
Woensdag 2 maart 2016, 20:00 - 21:55 (uitverkocht)
Filmhuis De Zwarte Doos

Jaco van Dormael, België 2015
Taal: Frans – ondertiteling: Nederland
s
 

God (Benoît Poelvoorde) is nou eens geen barmhartig opperwezen, maar een chagrijnige despoot die met z'n gezin in een ranzig driekamerappartement in Brussel woont. Vanachter zijn computer stort hij grijnzend hel en verdoemenis uit over de mensheid. Op slippers sjokt de Schepper van hemel en aarde vloekend en tierend van de bank naar zijn werkkamer, bierbuik vooruit.

Uit protest tegen Gods abominabele persoonlijkheid hackt dochterlief de computer, stuurt alle mensen op aarde hun sterfdatum en gaat op zoek naar zes apostelen om een nieuw testament te schrijven. Dat blijken kandidaten die zelfs haar broer over het hoofd zou hebben gezien, ook als ze hem niet aan het kruis hadden genageld. De een is aspirant-huurmoordenaar, de ander seksverslaafde en een derde (Catherine Deneuves personage) duikt met een gorilla in bed.

De vraag die regisseur Van Dormael stelt is of mensen hun leven anders gaan leiden als ze weten wanneer ze sterven. Blijven ze doen wat ze doen of gaan de remmen los? In Le tout nouveau testament klaagt God dat hij zijn macht kwijtraakt als mensen niet meer bang zijn voor de dood. Running gag zijn de scènes met een man die zonder bescherming van gebouwen en bruggen blijft springen omdat hij toch nog lang niet dood gaat. Want dat krijg je dan natuurlijk ook: roekeloosheid. Uiteindelijk werkt het bevrijdend, die kennis. Maar kunnen mensen ermee omgaan? (bron: Ronald Rovers, cinema.nl)


Studenten 3,50 euro | anderen betalen normaal tarief 7,50 euro

 

 

Tweewekelijks alle programma's gemakkelijk op een rijtje in je inbox?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven
x