Film

Layla M. uitverkocht

Jos van der Brug
Maandag 20 februari 2017, 19:30 - 23:59 (uitverkocht)
Filmhuis De Zwarte Doos

Mijke de Jong, Nl 2016
Taal: nederlands

De inleiding zal worden verzorgd door Jos van der Burg, filmjournalist bij Filmkrant en Parool.

De Marokkaanse Layla (Nora el Koussour) woont in Amsterdam-West, komt uit een tamelijk welvarend gezin, staat vlak voor haar eindexamen en is, zoals de meeste van haar leeftijdsgenoten, veelvuldig in de weer met Facebook, YouTube en Skype. Toch voelt ze zich buitengesloten als moslima.

'We are here to stay!' staat er op het bord waarmee zij en haar vrienden demonstreren tegen het boerkaverbod. Ze dweept ook met Hanadi Jaradat, de Palestijnse die zich in 2003 opblies in een Israëlisch restaurant. Mijke de Jong laat in Layla M. zien hoe een jonge vrouw langzaam steeds verder radicaliseert. Na haar huwelijk met de al even fanatiek religieuze Abdel (Ilias Addab) zet ze koers naar het Midden-Oosten.

Je zou willen dat je Layla M. nog gewoon kon zien alseen volgende in de fraaie reeks vrouwenportretten die De Jong eerder maakte. Koppige jongvolwassenen vol strijdlust en zwart-witdenken, zoalsde regisseuse, die in haar jeugd in de Amsterdamse kraakbeweging belandde, dat naar eigen zeggen ook was. En vol van dromen, zoals Layla die verlangt naar een plaats waarin "alles klopt, dat je thuis bent op de plek waar je bent geboren".

Kun je nog op die manier naar Layla kijken? Als naar een gewone achttienjarige? Wie gaat de bioscoop in zonder al een mening te hebben over de nikab, Islamitische Staat of dat dreigende woord 'radicalisering'?

 

Studenten gratis ivm USE - Anderen € 7,50
Reserveren: Natlab 040-2946848
(Bij het bellen kiezen voor Plaza Futura in het keuzemenu)

Tweewekelijks alle programma's gemakkelijk op een rijtje in je inbox?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven
x